Na vsebino

Spominska slovesnost ob 80. obletnici tragedije Prve belokranjske čete

Včeraj, 30. oktobra 2021, je potekala spominska slovesnost ob 80. obletnici tragedije Prve belokranjske čete na Gornjih Lazah.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil Marijan Križman, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

"28. oktobra, pred natanko 80. leti, je bila na Smuku nad Semičem ustanovljena Semiška četa in na ta dan praznuje svoj praznik Občina Semič. Dva dni pozneje, 30. oktobra 1941, je bila ustanovljena še Prva belokranjska četa, ki je pomenila začetek belokranjskega odporniškega gibanja proti italijanski okupaciji. Kljub temu, da je Prva belokranjska četa v noči od 1. na 2. november 1941 doživela tragedijo na Gornjih Lazah, občina za občinski praznik praznuje dan ustanovitve Semiške čete in se s tem spominja velike ideje, ki je združila belokranjske partizane, in sicer »zaustaviti izseljevanje iz slovenske zemlje«.

"Spominjamo se velike ideje, ki je vodila takratne mlade Semičane, da se lahko le združeni in povezani z ostalimi Belokranjci, uprejo izseljevanju iz slovenske zemlje. Zgodovine ne moremo spremeniti, lahko pa se iz nje kaj naučimo, ko ustvarjamo skupno življenje, ki bo nekoč postalo zgodovina. Zelo si prizadevamo, da bi se čez leta lahko spomnili prijetnih dogodkov in raznih pridobitev, ki jih tudi letos ni malo," je v svojem voščilu ob občinskem prazniku zapisala županja Polona Kambič.

V spomin na Prvo belokranjsko četo se je večja skupina pohodnikov iz Semiča na Gorje Laze odpravila že ob 10. uri dopoldne.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj