Na vsebino

Spominsko obeležje na Gornjih Lazah

Na Gornjih Lazah, na poti med Rožnim Dolom in Uršnimi seli, je spomenik prvi Belokranjski četi. V noči od 1. na 2. november 1941 se je tu zgodila tragedija prve Belokranjske čete, katero so partizani ustanovili 28. oktobra 1941 na Smuku. V nepričakovanem napadu je v zasneženi noči v neenakem boju z Italijani padlo 19 partizanov. Okupator jih je presenetil speče in utrujene po naporni poti, katero so prehodili v visokem snegu iz Otočca mimo Radohe. V prvih nočnih urah so prišli na Gornje Laze, kjer so nameravali prenočiti v Šobarjevi in Mavsarjevi hiši ter gospodarskih poslopjih. Umik iz gorečega Mavsarjevega hleva, v katerem je bila večina borcev, jim je bil onemogočen. Iz pokola se je rešilo le osem partizanov. Med ujetimi je bil tudi kasnejši narodni heroj Jože Mihelčič.

V spomin na ta dogodek so leta 1981 odkrili spomenik, delo akademskega kiparja Stojana Batiča, ravno na mestu kjer je stala Mavsarjeva domačija (ohranjen je še del obzidja) in kjer je bil skupaj z borci ubit gospodar posestnik Mavsar.

Dan je več kot primeren za obisk/pohod do Gornjih Laz.

Vir: Občina Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj