Na vsebino

Spoznajte Belokranjke, ki kvačkajo občinske grbe

Kvačkarice Slovenije so pod sloganom »Naj niti in kvačka povežejo Slovenijo«, združile svoje spretnosti obračanja palčke in preje ter se lotile največjega kvačkarskega izziva v Sloveniji – projekta Slovenija kvačka slovenske grbe, s katerim želijo osvojiti Guinnessov rekord.

Kvačkarice so na pobudo Jadranke Smiljić, Guinnessove rekorderke v maratonu neprekinjenega kvačkanja, z delom začele 15. septembra, zaključile pa ga bodo na dan samostojnosti, 26. decembra. Kvačkani grbi bodo razstavljeni v virtualni galeriji, grbe pa bodo dobili župani ob kulturnem prazniku v trajno last kot zahvalo za finančno podporo. Grbe vseh slovenskih občin izdeluje 211 kvačkaric in en kvačkar, med njimi so tudi tri Belokranjke: Elizabeta Trempus, Tina Štukelj in Dušanka Pavlin.

Elizabeta (Betka) Trempus bo izdelala grb Občine Črnomelj. Zase pravi, da je »kvačkarica« po srcu in duši. Za kvačkanje jo je navdušila babica. Z vsakim izdelkom, ki ga je ustvarila ali parala, je svoje znanje nadgradila. Rada kvačka predvsem uporabne izdelke, kot so oblačila, nakit, prtički, …

»Na Slovenija kvačka sem se prijavila, ker v tem vidim svoj osebni izziv in si hočem dokazati, da zmorem. Menim, da več kot nas bo, močnejše bomo, bolj bomo glasne in bolj se nas bo slišalo. Le tako lahko premagamo nekatere stereotipe o kvačkanju in »kvačkaricah«,« pravi Elizabeta Trempus.

Tina Štukelj je v Domžalah živeča Belokranjka, ki se je lotila kvačkanja grba Občine Metlika. Kvačkanje je njena velika ljubezen že iz otroških dni in najboljša sprostitev, pravi. Izbor njenih izdelkov je vsako leto večji, poleg prtičkov izdeluje tudi odeje, torbe, otroške igrače in še bi lahko naštevali. »V Beli krajini sem preživela otroštvo in ker je bil domžalski grb že »zaseden«, je bilo logično, da sem se lotila izdelave enega od belokranjskih občinskih grbov,« pravi Tina Štukelj. Metliški grb je po njenih besedah med težjimi za izdelavo, saj ima veliko menjav različnih barv, tako da mora biti pri svojem delu izjemno pozorna. Trenutno je na polovici dela in verjame, da bo izdelek končan v roku. Štukljeva je nad projektom, ki je kvačkarice iz različnih koncev Slovenije povezal v eno veliko družino, navdušena: »Druga drugi dajemo nasvete, pohvale, se medsebojno spodbujamo in spoznavamo.«

Dušanka (Duška) Pavlin je 45 letna mamica šestih otrok, tudi že babica, ki bo izdelala grb Občine Semič. Duška, ki je zaposlena v črnomaljskem vrtcu, v prostem času poleg kvačkanja, rada tudi kleklja, izdeluje gobeline, šiva in plete. »S svojo prvo c2c tehniko sem skvačkala dinozavra sinu Timoteju, saj je njihov velik oboževalec. Samoroga pa je posvojila hčerka Anastazija. Naredila sem kar nekaj hobotnic, verjetno 100 prtičkov. Angelčka sem pa naredila po svoje in jih imam tudi za prodajo. Moj angelček krasi in varuje marsikateri avto,« pravi Duška.

Za grbe so natančno izdelali načrt, uporabljajo slovensko prejo iz Doline Majšperk. Grbi bodo veliki približno 1,4 x 1,8 metra, vanj pa bo vloženih vsaj sto ročnih kvačkanih ur in 2,5 kilograma preje. Kvačkarice in kvačkar bodo tako za dosego Guinnessovega rekorda skupno porabili 530 kilogramov volne in 21.500 ur dela. Grbe kvačkajo v tehniki c2c, kar pomeni, da se začne kvačkati v kotu in se kvačka diagonalno. Namen kvačkanja grbov je promocija ročnih del, predvsem kvačkanja, obenem tudi Slovenije in posameznih občin.

Častni pokrovitelj projekta je predsednik republike Borut Pahor, podpira pa ga tudi Slovenska turistična zveza in Društvo Heraldica Slovenija.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj