Na vsebino

ZD Črnomelj z dodatnimi termini za cepljenje

Zdravstveni dom Črnomelj obvešča, da bo cepljenje s prvim odmerkom in tretjo poživitveno dozo za nenaročene potekalo v sredo, 13. oktobra, od 15. do 19. ure, v prostorih podružniče šole Adlešiči. Cepljenje bo na ta dan, od 13. do 14.30 ure, potekalo tudi v Zdravstveni postaji Semič. Cepili bodo s cepivom Pfeizer.

Dodatno cepljenje s prvim odmerkom in tretjo poživitveno dozo za nenaročene pa bodo v cepilnem centru Zdravstvenega doma Črnomelj organizirali v četrtek, 14. oktobra, med 11. in 19. uro. Prav tako bodo cepili s cepivom Pfeizer. Tretja doza je namenjena vsem, ki so opravili osnovno cepljenje in je od cepljenja minilo vsaj pol leta.

V občinah Črnomelj in Semič je po zadnjih podatkih NIJZ z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih dobrih 45 odstotkov ljudi, v občini Metlika pa 47 odstotkov prebivalcev.

Posvetovalna skupina priporoča, da se uporabljajo cepiva mRNK

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ priporoča prednostno uporabo mRNK cepiv pred vektorskimi, je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Za mlajše od 30 let pa strokovna skupina predlaga uporabo cepiva Pfizer, zaradi možnosti nekoliko večjega tveganja za pojav vnetja srčne mišice ali obsrčnika po cepljenju z cepivom Moderne, je pojasnil Poklukar in napovedal, da bodo priporočilom sledili.

Starostno mejo za priporočeni poživitveni odmerek je strokovna skupina za cepljenje pri NIJZ pod vodstvom Bojane Beović nekoliko spustila. Medtem ko so ga prej priporočali starejšim od 70 let, ga zdaj priporočajo starejšim od 65 let, kot drugod v Evropi. Ker so epidemiološke razmere v Sloveniji sorazmerno slabe, je poživitveni odmerek možen tudi pri mlajših osebah pol leta po osnovnem cepljenju, je dodala Beovićeva.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj