Na vsebino

Potrdili proračun za prihodnje leto

Semiški občinski svetniki so na včerajšnji zadnji seji v tem mandatu med ostalim v drugem branju sprejeli proračun občine za prihodnje leto. Ta je za 130.000 evrov višji v primerjavi s prvo obravnavo in znaša 5,61 milijona evrov.

V primerjavi s prvim branjem je na podlagi vladnega sklepa višji znesek povprečnine, prav tako so višja sredstva za uravnoteženje razvitosti občin. Dodatno so predvideli tudi izvedbo druge faze projekta Kolesarska veriga na podeželju, več sredstev so namenili za vzdrževanje cestne infrastrukture, pa tudi za plače in prispevke zaposlenih v občinski upravi ter v javnih zavodih, kar je posledica dogovora o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za letošnje in prihodnje leto. Več denarja v najmanjši belokranjski občini v prihodnjem letu namenjajo tudi za nakupe zemljišč, dodatno so predvideli še sredstva za izdelavo podlag za odmero komunalnega prispevka.

Med večjimi načrtovanimi naložbami v prihodnjem letu so izgradnja kanalizacije Vavpča vas in Trata v skupni vrednosti 716 tisoč evrov, ki jo bodo izvedli v primeru uspešne prijave na razpis ministrstva za okolje in prostor. Dobrih 230 tisoč evrov bo šlo za vzdrževanje cestne, 10 tisočakov manj pa za obnovo vodovodne infrastrukture v občini.

V proračunu za 2023 so predvidena še sredstva za izdelavo občinskega prostorskega načrta in izgradnjo prve faze vodovoda Gričice. Za nakupe zemljišč bo šlo dobrih 100 tisoč evrov, slabih 86 tisočakov pa je predvidenih za preplastitve občinskih cest.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj