Na vsebino

Srbija in Hrvaška državljanov Slovenije ne sprejemata več na svoje ozemlje

Srbija in Hrvaška slovenskih državljanov ne spuščata več na svoje ozemlje. Srbija je tak ukrep uvedla za vse, ki prihajajo iz držav, v katerih je razglašena epidemija. Hrvaška čez mejo spušča le tiste, ki imajo v državi prijavljeno stalno prebivališče.

Srbija državljanov Slovenije ne spušča več na območje Srbije. Ukrep začasne prepovedi vstopa v Srbijo velja tudi za vse državljane držav, v katerih je razglašena epidemija, so sporočili z zunanjega ministrstva. Slovenske državljane, ki nimajo stalnega prebivališča na Hrvaškem, zavračajo tudi na meji s Hrvaško. Za tiste s stalnim prebivališčem je obvezna 14-dnevna karantena.

Kako se iz tujine vrniti domov?

"Po Evropi in drugih državah sveta je okrnjen tako letalski kot potniški in železniški promet," je v soboto na spletni strani zapisalo Ministrstvo za zunanje zadeve. Državljane je ob tem opozorilo, da številne države zaradi omejevanja širjenja koronavirusa omejujejo prehode meja in jih pozvalo, naj preložijo vsa potovanja v tujino.

Toda kaj bo s tistimi, ki se vračajo iz potovanj, na katera so se odpravili, še preden smo lahko slutili, da bodo države po vsem svetu za zajezitev pandemije primorane zapirati svoje meje, letalske družbe pa ukinjati lete na kritičnih območjih? Prvi primer okužbe smo z novim koronavirusom smo v Sloveniji zabeležili 4. marca, torej pred manj kot dvema tednoma, nekateri so se na potovanja odpravili že prej.

Kot je v soboto poročala Televizija Slovenija, Maroko, Kolumbija in Peru ukinjajo vse letalske povezave z Evropo. Norveška bo s ponedeljkom zaprla vsa letališča. Rusija pa bo s ponedeljkom omejila letalske polete v države članice Evropske unije. Ruski letalski prevozniki bodo leteli le še v prestolnice članic EU-ja, Švice in Norveške, je za Radio Slovenija zjutraj poročala Vlasta Jeseničnik.

Tudi slovenski turisti ostali ujeti v Maroku

Na MMC-ju spremljamo tudi primer Slovencev, ki so se v Maroko odpravlili pred mesecem dni. Ko so se pred nekaj dnevi želeli vrniti domov, je bil njihov let v Benetke odpovedan. V torek naj bi se vrnili prek letališča na Dunaju, a vse kaže da bo Maroko že v ponedeljek prekinil vse letalske povezave z Evropo. Vprašanje, kaj storiti v takem primeru in kje poiskati pomoč, smo naslovili tudi na zunanje ministrstvo.

Odgovorili so, da so že pred 14 dnevi slovenskim državljanom svetovali, da preložijo vsa nenujna potovanja v tujino. "Vsem, ki so že v tujini, pa smo svetovali in še zmeraj svetujemo, da pozorno spremljajo razmere v državi in ukrepe lokalnih oblasti. Če se znajdejo v stiski, se lahko obrnejo na naša diplomatsko-konzularna predstavništva ali na konzularno službo ministrstva za zunanje zadeve. Vse primere v tujini bomo sproti reševali, ko oziroma če bo do njih prišlo."

Dodali so še, da o ukrepih držav po svetu, potovalnih nasvetih in opozorilih slovenske državljane sproti obveščajo preko spletnih straneh in družabnih omrežij ministrstva in diplomatsko-konzularnih predstavništev v tujini.

Že v soboto smo poročali, da so v Maroku, ki ima sicer 19 potrjenih okužb, oblasti prekinile tako zračne, kopenske kot pomorske povezave. Zato naj bi v državi obtičalo večje število turistov, ki se ne morejo vrniti domov, med njimi pa so tudi slovenski državljani. Do preklica so že odpovedali letalske povezave z Alžirijo, Španijo, Francijo, Nemčijo, Nizozemsko, Belgijo, Portugalsko in Italijo, zaprte so pomorske poti ter kopenske meje s španskima enklavama Ceuto in Melilla. Francija se zato že dogovarja z maroškimi oblastmi za nekaj poletov, s katerimi bodo repatriirali francoske državljane.

Vir: MMC RTV SLO

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj