Na vsebino

Srečanje podjetnikov s predstavniki občinske uprave Občine Črnomelj

V sejni sobi Območne obrtno-podjetniške zbornice v Črnomlju je včeraj potekalo srečanje podjetnikov s predstavniki občinske uprave Občine Črnomelj.

Namen srečanja je bil predvsem izmenjava informacij o aktualnih zadevah s katerimi se srečujejo podjetniki pri poslovanju. Hkrati je bila to tudi priložnost, da podjetniki podajo mnenja, pobude ali morebitne težave, s katerimi se srečujejo pri delu.

Direktorica občinske uprave Danijela Nedič Orešič je zbranim najprej predstavila večletni finančni okvir za obdobje 2021 - 2027.

Barbara Papež Lavrič (RIC Bela krajina), Kristian Asani (Podjetniški inkubator Bela krajina), Vesna Fabina (RIC Bela krajina - projektna pisarna) in Marijeta Kobetič (SPOT Jugovzhodna Slovenija) pa so podjetnikom predstavili možnosti sodelovanja in svetovanja.

Predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Stanislav Malerič je predstavil kratke informacije o državni zakonodaji in nekaj aktualnih podjetniških informacij iz lokalnega okolja.

Župan Andrej Kavšek se je najprej dotaknil 3. razvoje osi in povedal, da je končno sklenjen dogovor, da bo za projektiranje in izvedbo južnega dela razvojne osi odgovoren DARS, ki mora sprojektirati cesto od tunela do mejnega prehoda Metlika, ki naj bi bila prioriteta, saj se tovorni promet na tem odseku letno poveča za 15 - 20 odstotkov. Glede mejnega prehoda Vinica pa je v pripravi mednarodni sporazum, ki bo osnova za rekonstrukcijo in razširitev viniškega mostu, ki naj bi bil namenjen prehajanju tovornih vozil za belokranjske podjetnike.

Ravnateljica Srednje šole Črnomelj Elizabeta Prus je zbranim pojasnila, da ima šola narejeno strategijo, ravno tako je izboljšala sodelovanje z lokalnim okoljem. Manjšemu vpisu v program oblikovalec kovin (26 predvidenih mest; vpisal se je 1 kandidat) in strojni tehnik (zasedenih 11 od 28 predvidenih mest za novince) pa naj bi botrovala epidemija koronavirusa oz. izvedba informativnega dneva prek spleta in ne v živo. Meni tudi, da je pomembno, da se šola poveže s podjetniki, ki naj bi povedali katere kadre potrebujejo.

Martina Lindiča je zanimalo, kaj je občina naredila na področju turizma v minulem letu. Glede na pobrano turistično takso pričakuje, da občina za to tudi kaj naredi, vsaj označi smer do reke Kolpe. Ravno tako od občine pričakuje, da uredi oz. apelira na odgovorne, da se uredi plovni režim na Kolpi, dostop do vode zaradi žice, zaklenjenih vrat ...

Župan se je strinjal, da žica ne pripomore k razvoju turizma, dodal pa je, da naj bi bil pilotni projekt sodobnega varovanja meje izveden prav v črnomaljski občini. Kaj to pomeni, ni pojasnil, kar pa se tiče označevalnih tabel za smer Kolpe je dodal, da je potrebno poiskati konstruktivne rešitve.

Srečanje je trajalo dobri dve uri in pol, pred koncem pa so podjetniki potavili še nekja vprašanj, kot npr.:
- V TRIS-u Kanižarica naj bi bilo na voljo več parcel za podjetnike, ki pa so v zasebni lasti (že prodana) in tako je tudi cena višja,
- Kako je s parkirišči na Majeru?

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj