Na vsebino

Stara Metlika (270)

Piše Božidar Flajšman:

Zvečer smo puščali okno odprto: »Da ne bo oče predolgo trkal, ko bo prišel.«

Ni se vrnil, umrl je v Mathausnu. Pogovor s Kristino Lilič, roj. Jerman,

Radovica pri Metliki, 4. avgust 2023

Martin Jerman iz Radovice pri Metliki je imel štiri hčerke in sina. Po kapitulaciji Italije septembra 1943 je bil mobiliziran v 10. ljubljansko brigado. Domobranci so ga zajeli pri Podpeči. Iz nemškega poročila izhaja, da je bil »v času od 20. 9. 1943 do 18. 3. 1944 pri banditih«, kot so okupatorji pravili partizanom. Najprej so ga zaprli v ljubljanske zapore, nato v Begunje, 25. aprila 1944 pa je bil prestavljen v koncentracijsko taborišče Mathausen, kjer je v njegovi podružnici Melk 14. 10. 1944 v nečloveških razmerah umrl.

Jermanovi so dolgo upali, da je oče ostal živ. Ko so se po koncu vojne ljudje vračali domov, so pri Jermanovih zvečer puščali okno odprto. »Da ne bo oče predolgo trkal, ko bo prišel,« je med drugim dejala njegova hčerka Kristina. Pričevanje si boste lahko ogledali tudi v video posnetku.

Fotografije:

1. Od leve: Jože Žlogar, po domače Jelič in Martin Jerman, Radovica 1938. Hrani Kristina Lilič.
2. Družina Jerman na Radovici leta 1947. Od leve: Jože, Marija, Ana (mama), v naročju drži Ivanko Štefanič, Kristina in Anica Jerman. Hrani Kristina Lilič.
3. Potrdilo o odvedbi Martina Jermana, Hrani Kristina Lilič.
4. Hčerki Martina Jermana: Kristina Lilič in Marija Janžekovič, Radovica, 4. 8. 2023.
5. Božidar Flajšman, Kristina in njen mož Jože Lilič, Radovica, 4. 8. 2023.

Vir: Stara Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj