Na vsebino

Stara Metlika (286)

Skrivnosti razglednic

1. V zlatem obdobju razglednic od leta 1895 do nekje leta 1920, je bila posebna zabava tudi lepljenje znamk na razglednice v različnih položajih. Vsak položaj je pomenil drugačno sporočilo. Razbrati ga je bilo mogoče s pomočjo razglednice z naslovom: Kaj znamke govore. Natisnjena je bila okoli 1905. Založil jo je Ivo Bonač v Ljubljani.

2. Za razliko od pisem razglednice ne morejo skriti napisanih vsebin. Zato so se že takoj ob iznajdbi razglednice pojavili različni načini kako skrite želje in misli izraziti na razglednici. Poleg izpovedovanja skritih misli z lepljenjem znamk v različnih položajih se je očitno pisalo sporočila tudi pod znamko, kot je lepo razvidno iz razglednice, ki jo je neka zaljubljena Mici, 13. septembra 1914, pisala Antonu Jakšetu v Metliko. Ko je Anton odlepil znamko je lahko prebral: »Poljubček pritisnem na tvoje ustnice, Mici.« Na ostalem delu pa je lahko prebral: »Dragi! Kaj sem se ti tako zamerila, da se mi nisi dal nič pokazati zadnjič, ko si bil doma? Čudno se mi je videlo ko mi je g. Gornik povedal, da si tukaj – a tebe nič na izpregled! Sprejmi moj srčni pozdrav …Mic. Hvala za prejeto kartico. Piši.« Ostali podatki na razglednici: Standers Forlag Eneberettget f.22, V. Krogh: I. Hojsommere.

3. Slikovni del razglednice št. 2.

Iz knjige: Božidar Flajšman, Podobe časa, Metlika na razglednicah, 2015

Vir: Stara Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj