Na vsebino

Stara Metlika (61)

Najstarejša ohranjena fotografija gradaških gasilcev v družbi z metliškimi, posneta med 1927 in 1929. letom, morda ob prevzemu brizgalne Renault leta 1928.

Po pisanju Dolenjskih novic je na dan sv. Petra in Pavla leta 1890 gorelo na Krasincu. "Ravno so se ljudje zbrali v lepi cerkvici in gospod bi imeli stopiti pred oltar, kar začuje se grozni glas: Ogenj! Gori! Cerkev gori! Ljudje so se poprijeli dela in branili na vso moč - zlasti tujci so vrlo delali. Pogorela je cerkev, zvonik, nova ura, trije zvonovi so pali doli - eden se je popolnoma stopil - cerkveni kis, mnogo žita in drugih reči. Posestniku Križanu je pogorelo do tal in še nekaj gotovega denarja. Srčna hvala vsem onim, ki so pomogli, da se je ogenj omejil in da se je rešilo še toliko cerkvene oprave. Hvala vrlim Gračanjem, požarni brambi Metliški in požarni brambi Črnomaljski, ki so tako brž prihiteli s svojimi brizgalkami na tako oddaljen kraj."

Leto kasneje se je društvo že ponašalo s svojo prvo brizgalno. Zapisov iz tistega časa sicer ni, po pripovedovanju pa naj bi bila iz zapuščine železolivarne, ki takrat ni več obratovala. Z velikim slavjem, ki so se ga udeležili Belokranjci od blizu in daleč, so jo blagoslovili 31. maja 1891. Bila je težka in okorna, saj so morali vodo v kotel nalivati z vedri, zato so kmalu začeli razmišljati o nakupu nove. Pred drugo vojno so jo preuredili v mrliški voz.

Vir: PGD Gradac.

Vir: Stara Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj