Na vsebino

Stara Metlika (63)

Prikaz delovanja nove brizgalne (Gradac pri mostu)

Prvi zapisniki društva so iz leta 1927. Na seji odbora "Gasilniga Društva v Gradacu" 1. maja 1927 so sklenili, da se bo društvo, kakor vsako leto, na Florjanovo udeležilo sv. maše v Kloštru, za kar so iz blagajne namenili 200 dinarjev. Sklenili so še, da se bo vrtna veselica vršila 12. junija na občinskem vrtu. Iz izkupička veselice so kupili deset delovnih oblek. Leta 1928 so za 22.000 dinarjev kupili novo motorno brizgaino Renault, ki je na uro lahko izčrpala 60 prostorninskih metrov vode in jo gnala v višino do 60 metrov. Tekla je po dveh ceveh, od katerih je imela vsaka razdelilnik, tako da bi lahko gasilci naenkrat gasili s štirimi curki. Pri nakupu sta posredovala Mazelletova sinova julij in Milan, ki sta bila zastopnika tovarne Renault. Enako brizgalne so kupila tudi društva v Metliki, Veliki Loki in Novem mestu. Staro ročno brizgalne so kasneje za 14.500 dinarjev prodali društvu na Reštovem, se nekaj let pravdali za preostanek plačila in nazadnje sklenili, naj ostane doma.

Istega leta 1928 si je društvo poleg motorne brizgalne s skrbnim gospodarjenjem in požrtvovalnostjo postavilo tudi nov gasilski dom (slika zgoraj). Tako opremljeni so uspešno branili ljudsko premoženje pri mnogih požarih.

Vir: Stara Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj