Na vsebino

Stara Metlika (75)

Zborovanje v parku.

V Gradcu so imeli mladinsko desetino, načrtovali pa so tudi pionirsko. Kovali so tudi že načrte za gradnjo novega gasilnega doma, "kar pa ni bilo mogoče izvršiti, ker se ni dalo dobiti za to potrebnih kreditov." 29. aprila 1956 je bilo vse članstvo navzoče pri odprtju novega mostu in ob tej priložnosti pripravilo veliko veselico, "samo žal, da je takrat tako hudo deževalo" je poročal predsednik Anton Šober. Gasili so na Krasincu, Krupi, Kapljiščih in Pravutini. Leta 1957 so gasilskemu društvu dodelili zemljišče za nov dom.

Na Vranovičih so ustanovili svoje društvo. Delegat Občinske gasilske zveze Metlika je na občnem zboru dejal, da je društvo Gradac kljub morebitnim pomanjkljivostim še vedno vodilno na svojem sektorju. Pri sedmih požarih je gasilo 118 članov, ki so opravili približno 600 požarnih ur.

Na sektorskem tekmovanju so dosegli prvo mesto, na občinskem v Rosalnicah pa med šestnajstimi društvi drugo. Leto 1958 so zastavili smelo: sestavi naj se kronika društva, nabavi naj se nova zastava in spominska plošča. To leto so gasili na petih krajih.

Ob 70. letnem občnem zboru, leta 1959, je društvo štelo 104 člane, od tega 28 pionirjev in pionirk. Predsednik Anton Klepec je na občnem zboru poudaril pomen gasilskega dela: "Danes, ko se vrši 70­letni občni zbor našega gasilskega društva v Gradacu, se moramo zahvaliti našim prednikom, ki so že pred sedemdesetimi leti začrtali tako lepo gasilsko pot, po kateri mi še danes stopamo, v počastitev naših vseh umrlih članov kateri so padli v vojni, napovedujem enominutni molk."

Ob opozarjanju predstavnika gasilske zveze iz Metlike, da je v društvo treba včlaniti več žensk, je Franc Plut odgovoril: "Naše žene kljub temu, da v društvo niso včlanjene, veliko pomagajo. zlasti tam, kjer lahko in kjer je njihova pomoč potrebna. Dejansko so članice, le vpisane niso." Sprejeli so sklep, da bodo priredili dve veselici, z izkupičkom pa popravili gasilni dom. Sedem desetletij so praznovali 14. julija z razvitjem novega prapora.

Vir: PGD Gradac.

Vir: Stara Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj