Na vsebino

Stavba nekdanje policijske pisarne kazi podobo Vinice

Krajani Vinice že nekaj časa opozarjajo na propadajočo stavbo, v kateri so bili pred leti prostori policijske pisarne in stanovanja za policiste. Poslovni prostori se že več let ne uporabljajo, po informacijah Občine Črnomelj pa so nekdanja stanovanja namenjena za počitniške kapacitete.

Na vse bolj klavrno podobo objekta, ki že leta kazi podobo tega obmejnega naselja ob reki Kolpi, nas je opozorila zaskrbljena viniška krajanka in zapisala, »da ob vsem godrnjanju o stanovanjski problematiki, tukaj samevajo tri stanovanja in ostali prostori, ki bi jih lahko kot javno dobro uporabila viniška neprofitna društva, ki ohranjajo kraj živ«. Po njenih besedah je bila podana pobuda za ohranitev stavbe in njeno uporabo v korist kraja, vendar od tega ni bilo nič. »Glede na zunanjo podobo stavbe, si sploh ne želimo predstavljati, kaj se dogaja znotraj,« še opozarja krajanka.

Neurejen zemljiškoknjižni status stavbe

Na Občini Črnomelj pravijo, da si že nekaj let prizadevajo za pridobitev prostorov v brezplačno uporabo ali last, saj si želijo, da bi bili prostori izkoriščeni oziroma uporabljani za javno dobro. »Ministrstvo za notranje zadeve smo zaprosili, da nam prostore preda v brezplačno uporabo za namen izvajanja mladinskih programov in programov za mlade ter za izvajanje turistično informacijskega centra na območju Vinice. Z ministrstva so sporočili, da zemljiškoknjižno stanje stavbe in pripadajočih zemljišč ni urejeno, saj del stavbe kakor tudi dovoz do spodnjega parkirišča stavbe, poteka po dveh parcelah, ki nista v celoti v lasti Republike Slovenije. Solastnici živita v Kanadi,« so nam odgovorili s črnomaljske občinske uprave.

Kot dodajajo, zakon o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti v četrtem odstavku 31. člena določa, da mora biti pravni status stvarnega premoženja, ki ne omogoča pravilne in učinkovite izvedbe ravnanja s stvarnim premoženjem, urejen pred sklenitvijo pravnega posla. Skladno z navedenim do zemljiškoknjižne ureditve nepremičnine ravnanje z nepremičnino zakonsko ni možno.

»Pričakujemo, da bo ministrstvo v razumem času lahko uredilo status in bomo lahko nadaljevali pogovore glede prevzema v brezplačno uporabo,« še pravijo na občini.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj