Na vsebino

Kako poteka stavka zdravnikov in zobozdravnikov v naši regiji

V javnih zdravstvenih zavodih po državi se je ob 7. uri začela stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Ob stavki, ki jo spremljajo zbori zaposlenih, iz bolnišnic povečini poročajo o odpovedovanju in prenaročanju nenujnih zdravstvenih storitev. Fides sporoča, da imajo dovolj sprenevedanja vlade, pogajanja pa se sicer nadaljujejo.

Zdravniki in zobozdravniki v Zdravstvenem domu (ZD) Črnomelj podpirajo stavko zdravnikov in zobozdravnikov, vendar delajo po običajnem urniku, sporočajo iz ZD Črnomelj. Tudi iz ZD Metlika so nam sporočili, da delo v njihovih ambulantah poteka kot običajno.

V novomeški bolnišnici so se po besedah predsednika Fidesa za Dolenjsko in Belo krajino Bojana Kostića stavkajoči zdravniki in zobozdravniki zjutraj zbrali na stavkovnem zboru, kjer so jim predstavniki Fidesa predstavili razloge za stavko. Nato so odšli na svoja delovna mesta.

Po besedah Kostića bodo zdravniki in zobozdravniki novomeške bolnišnice v času stavke opravljali le nujen obseg del, ki pa še vedno predstavlja velik delež dela zdravnikov in zobozdravnikov. "Vsi nenujni posegi in pregledi pa bodo odpovedani, vse dokler ne bo sklenjen dogovor z vlado," je povedal. V novomeški bolnišnici sicer po besedah Kostića stavkajo praktično vsi zdravniki in zobozdravniki.

Glavni razlog za zdravniško stavko, ki so jo v Fidesu napovedali 18. decembra lani, je neuresničitev vladnih zavez iz že podpisanih sporazumov. Gre za zamik pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo, s katerim naj bi uredili specifike dela zdravnikov, medicinskih sester in drugih zdravstvenih sodelavcev, delu in zahtevnosti zdravstvenih poklicev pa naj bi bila prilagojena tudi plačna lestvica. Prav tako zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nastala po posegu v plačni sistem, ko so se plače zvišale mladim zdravnikom, starejšim pa ne toliko.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj