Na vsebino

Številni dogodki ob 90-letnici izdaje pesniške zbirke Ciciban

Ob 90-letnici izdaje pesniške zbirke Otona Župančiča Ciciban z ilustracijami Nikolaja Pirnata smo v Spominski hiši Otona Župančiča Vinica priredili niz dogodkov, ki se bodo odvili od danes do nedelje, 29. maja, v Spominski hiši. Ob različnih aktivnostih, ki so v načrtu, si želimo čim več povezovanja z lokalnim okoljem ter vključevanja šolskih otrok v posamezne aktivnosti.

Ob tej priložnosti smo razpisali likovni natečaj namenjen vsem učiteljem in učiteljicam likovne umetnosti belokranjskim šolam na razredni in predmetni stopnji. Vrsta prispevkov so bili likovni izdelki narejeni po predlogi pesmi Ciciban po lastnem izboru, ki so jih izdelali učenci 1. 2. in 3. triade osnovnih šol.

Ker gre pri dogodku ob 90-letnici izdaje ilustriranega Cicibana za preplet dveh umetniških izražanj, pisane besede in knjižnih ilustracij, smo v osrednji dogodek vključili podelitev nagrad najboljših likovnih del v vsaki kategoriji, ki jih bo dodelila, dvočlanska strokovna komisija, ki jo sestavljata akademski slikar Robert Lozar in večkrat nagrajeni ilustrator Peter Škerl ter predstavitev zvočne knjige Otona Župančiča Ciciban z ilustracijami Nikolaja Pirnata, ki so jo izdali pri založbi ZKP RTV ob 50-letnici delovanja založbe. Na pogovor smo povabili vodjo založniške dejavnosti Mojco Menart, ki bo povedala nekaj besed o sami izdaji zvočne knjige. Prisluhnili bomo interpretacijam pesmi iz zvočne knjige Ciciban ob glasbenem programu.

S prvim dnem dogodka odpiramo občasno razstavo »Ciciban in ilustracije Nikolaja Pirnata« – razstava reprodukcij izvirnih knjižnih ilustracij, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije. Razstava bo na ogled med 26. majem in 31. julijem 2022 v Spominski hiši Otona Župančiča Vinica in predstavlja vrh otroške ilustracije avtorja.

Belokranjski pesnik Oton Župančič je ob prvem otroku spesnil vrsto najlepših slovenskih pesmi o otroku za otroke, pesmi o Cicibanu, ki so leta 1915 izšle v knjigi z istim naslovom. S tenkim občutkom za lepoto jezika je pesnik dojemal živo in bogato belokranjsko govorico, poslušal je ljudske pesmi, ki so dale tudi pobudo za prve njegove pesmi in te so bile namenjene otrokom. Pesmi o Cicibanu so leta 1932 izšle v veliki slikanici z enobarvnimi risbami slovenskega slikarja – kiparja Nikolaja Pirnata, enega najplodovitejših slovenskih ustvarjalcev. V letu 2022 se spominjamo izdaje pesniške zbirke Otona Župančiča Ciciban z ilustracijami Nikolaja Pirnata.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj