Na vsebino

Če stojite v koloni se pritožite Googlu!

Takšni prizori so poleti v Metliki že stalnica.
Takšni prizori so poleti v Metliki že stalnica.

Kaj je vzrok za dolge kolone na naši južni meji bodisi pri vstopu v Slovenijo bodisi pri izstopu iz nje? Zakaj je čakalna doba na enem mejnem prehodu dve uri, na sosednjem pa le nekaj minut? Zakaj je na enem mejnem prehodu kolona dolga nekaj kilometrov, na sosednjem, ki je lahko čisto blizu (recimo Dragonja in Sečovlje v Istri), pa vrste praktično ni? Zakaj so iz Vinice v istem času poročali o večurnem čakanju, z Dragonje pa le o nekoliko povečanem prometu? Vzrokov je več, problem je kompleksen, vse kaže, da je “krivec” lahko celo aplikacija Google zemljevidi, pišejo v današnjem Dnevniku.

Letos je bil problem v hrvaškem sistemu za vnos podatkov na meji, ki ga uporabljajo njihovi policisti. V soboto so zaradi napake v sistemu denimo zaprli mejni prehod Žuniči. Razlog je lahko tudi povsem subjektivne narave. So pa na policiji za Dnevnik razložili, da letos enostavno ni nekega logičnega pravila. Gneča tako lahko nastane v soboto dopoldan ali pa v sredo popoldan. Zgodi se, da na mejni prehod kar naenkrat pripelje več 100 avtomobilov in potem se vse zabaše. In zakaj? »Veste, kriv je Google. Potniki se na aplikaciji google zzemljevidi pozanimajo, kaj je najhitrejša pot. Aplikacija jim izračuna, da se na Dragonji čaka dve uri in da je najhitreje tukaj pri nas (Rakitovec). Problem je v tem, da to svetuje vsem naenkrat. In potem se vsi naenkrat udi odločijo, da se zapeljejo k nam,« je za omenjeni časnik dejal obmejni policist na manj znanem mejnem prehodu Rakitovec.

Še huje v Beli krajini

Na vprašanje, zakaj smo bili na mejnih prehodih na območju Policijske uprave Novo mesto, zlasti na Vinici in v Metliki, letos priča kolonam, kakršnih domačini ne pomnijo, pomočnik komandirja postaje mejne policije Metlika Jože Bahor najprej odgovori s statistiko. Ta pravi, da je v najbolj obremenjenem vikendu med 30. julijem in 2. avgustom na mejnem prehodu Vinica mejo prečkalo 18.879 potnikov, kar je 62 odstotkov več kot v primerljivem lanskem vikendu, pri vstopu v državo je bilo potnikov 41 odstotkov več. Podobno je bilo na metliškem mejnem prehodu, kjer so beležili tudi bistveno več tovornih vozil. Še večji porast so zabeležili na prehodih za obmejni promet. Tako je, denimo, v Žuničih mejo na izstopu prestopilo kar še enkrat več potnikov kot lani, vstopilo pa jih je skoraj trikrat več.

Še posebej zanimiv je prav zadnji podatek zgornje statistike. Zakaj torej tolikšno povečanje prav na »majhnih« mejnih prehodih? Je to res mogoče pripisati navigaciji oziroma aplikaciji google zemljevidi? Policisti potnikov ne sprašujejo po razlogih, zakaj so izbrali točno določen mejni prehod. Kot pravi Bahor, je dejstvo, da so v preteklih letih mejne prehode za obmejni promet uporabljali predvsem potniki iz Slovenije, letos pa v strukturi potnikov zaznavajo tudi veliko potnikov iz držav EU, ki so prav tako upravičeni do prehajanja meje na teh prehodih. »Potniki se najverjetneje raje izognejo večjim mejnim prehodom, saj tam pričakujejo večje zastoje, ne preverjajo pa razmer na manjših prehodih. Tudi uporaba navigacijskih naprav z najkrajšo potjo potnike vodi do teh prehodov,« dodaja Bahor. »Na pretočnost seveda vpliva tudi infrastruktura na mejnem prehodu, saj ni mogoče vzpostaviti več stez, kot jih mejni prehod omogoča.«

Tudi pri njih opažajo, da potniki pridejo na mejo nepripravljeni in začnejo iskati dokumente šele, ko pridejo pred policista. »In taki primeri niso redki,« je za Dnevnik še povedal Bahor.

Vir: Dnevnik

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj