Na vsebino

Svetovni dan turizma 2020 v Črnomlju in slovesnost ob 10-letnici Muzeja rudnika rjavega premoga Kanižarica

V sklopu dneva turizma 2020 smo v Črnomlju obeležili 10-letnico delovanja Muzejske zbirke rudnika rjavega premoga in dvodnevno dogajanje povezali z naslovom »Črnomaljsko črno zlato še vedno greje«.

V soboto smo z zanimanjem prisluhnili predavanju Judite Podgornik Zaletelj (ZVKDS OE Novo mesto) o tehniški dediščini Občine Črnomelj, v nadaljevanju pa si ogledali pretresljiv film Rudar.

V nedeljo smo dopoldne za brezplačne oglede odprli vrata kulturno-turističnih ustanov v starem mestnem jedru Črnomlja. Popoldne se je dogajanje preselilo na zelenico ob Muzejski zbirki Rudnika Kanižarica, kjer smo povezali številne ponudnike belokranjskih pridelkov in izdelkov, poskrbeli za aktivnosti otrok – Kamišibaj gledališče, delavnice izdelovanja Perkmandeljcev, barvanja gumbov in peke črnih prest – in se s posebno prireditvijo poklonili rudarjem in 10-letnici delovanja muzeja. Na omenjeni prireditvi je o pomenu turizma govorila direktorica RIC-a Barbara Papež Lavrič, nekdanji rudar Stare Starešinič je orisal razvoj rudnika in njegov pomen za življenja zaposlenih in širše skupnosti, župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek pa je opozoril, da je tudi turistični kruh zelo težak, kot je bil težko prigaran zaslužek rudarjev v rudniku.

Kljub nekoliko slabšemu vremenu, ki je skrajšalo prireditev za zanimiv glasbeni nastop, smo potrdili, da črnomaljsko črno zlato tako ali drugače še vedno greje – spomine, srca, odnose in doživetja.

Vir: JSKD Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj