Na vsebino

Takšno je bilo torkovo koronastanje

V torek so ob 1587 PCR testih potrdili 139 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 8,7 odstotka, kar je odstotno točko in pol manj kot dan prej.

V bolnišnicah se zdravi 30 covidnih bolnikov, enako kot dan pred tem. Osem bolnikov potrebuje zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego. Za posledicami covida-19 ni včeraj umrl nihče.

Trenutno je v državi po ocenah NIJZ aktivnih 1224 primerov okužb, sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb pa znaša 105. Medtem je 14-dnevno povprečje števila okužb na 100.000 prebivalcev znašalo 57, kar je dva več kot dan prej.

Potrjenih okužb z novim koronavirusom je bilo 42 manj kot dan prej, število aktivnih primerov okužb pa se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 129. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb se je povečalo za osem.

V Beli krajini so včeraj potrdili dve okužbi, po eno v Črnomlju in Semiču. Dan prej niso potrdili nobenega pozitivnega izvida.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v Beli krajini 19 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 14, Metlika 2, Semič 3.

Beović: Bolnišnice lahko preplavi

Število primerov okužb z novim koronavirusom narašča, kar je glede na skoraj 100-odstotno razširjenost koronavirusne različice delta pričakovano, je v torkovi izjavi medijem povedala vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Kužnost koronavirusne različice delta je namreč primerljiva z nekaterimi najbolj kužnimi boleznimi, kot so norice. Vsak okuženi tako lahko ob odsotnosti preventivnih ukrepov okuži tudi devet ljudi, je pojasnila.

"Projekcije kažejo, da se bolezen ob različici delta tako zelo hitro širi in okuži tako zelo veliko število ljudi, ki imajo dejavnike za hud potek bolezni in hkrati še niso zaščiteni, da lahko to preplavi bolnišnice," je poudarila. V tistih državah, kjer so v zadnjem času novi primeri okužb zelo narasli zaradi različice delta, a imajo zelo dobro precepljenost prebivalstva, niso tako naraščale potrebe po bolnišnični obravnavi.

Zato je po besedah Beović izjemno pomembno, da se do jeseni precepijo vsi, starejši od 50 let, za katere je večja verjetnost, da bo bolezen potekala huje. Več kot tretjina v omenjeni populaciji je še nezaščitena. "Če se to ne bo zgodilo, nas jeseni čaka katastrofa oziroma prepolne bolnišnice," je napovedala.

Ob tem je spomnila, da naj bi jeseni začeli v bolnišnicah izvajati programe za skrajševanje čakalnih vrst, kar pa ne bo mogoče, če se bodo morali znova ukvarjati z novim epidemičnim valom.

Vir: STA, MMC, Sledilnik covid-19

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj