Na vsebino

Telekom Slovenije pomagal urediti gnezdo bele štorklje v Vinici

Bela krajina postaja prepoznavna tudi po belih štorkljah, ki so se v teh krajih začele naseljevati šele na prelomu tisočletja. Bela štorklja je ena naših bolj spoštovanih ptic. K temu gotovo pomembno prispeva tudi izpostavljenost gnezd v vaškem okolju na električnih in drugih drogovih, izjemna skrb staršev za mladiče in partnersko sodelovanje. Prav zato so te največje evropske ptice postale tudi simbol rodnosti in blagostanja.

Belokranjska populacija štorkelj šteje okoli 15 gnezdečih parov, osamljeno gnezdo pa je že nekaj let prisotno tudi v Vinici. Gnezdo je nastalo na drogu telekomunikacijske napeljave Telekoma Slovenije, ker pa je bilo brez podstavka, je pritiskalo na vodnike, zaradi česar je njegova teža destabilizirala tako drog kot samo gnezdo. »Tovrstne težave uspešno rešujemo z namestitvijo gnezdilnih podstavkov, ki zagotavljajo varnost gnezd in napeljave. Ker je financiranje podstavkov s strani države omejeno, pri tem iščemo različne partnerje. Tako smo v letošnjem letu s pomočjo Telekoma Slovenije postavili gnezdilni podstavek v Vinici. Pri tako majhni lokalni populaciji ogrožene vrste je za njeno dolgoročno ohranitev pomembno vsako gnezdo. Hvala vam tako v našem imenu kot v imenu štorkelj. Pričakujemo, da bomo pri reševanju tovrstne problematike še naprej uspešno sodelovali,« je ob tem dejal Andrej Hudoklin iz Zavoda RS za varstvo narave.

Štorklje se vsako leto vračajo v svoje gnezdo. Ob vrnitvi iz Afrike ga skupaj s partnerjem vsako pomlad dograjujejo, kar lahko povzroči, da teža gnezda naraste tudi na več kot 500 kilogramov. Ker gnezdijo na strešnih slemenih, dimnikih in drogovih, se za bolj varno gnezdenje v zadnjem času nameščajo t. i. gnezdilni podstavki, ki zagotavljajo dolgoročno stabilnost gnezda, tudi ko to »zraste« in postane že preveliko za osnovo, na kateri je postavljeno. Spodbudno je, da se je v Sloveniji število štorkelj v zadnjih 20 letih povečalo.

Vir: Telekom Slovenije

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj