Na vsebino

Toliko novih okužb je prinesla nedelja

V nedeljo so opravili 593 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 22 okužb. Delež pozitivnih izvidov je znašal 3,7 odstotka.

V slovenskih bolnišnicah je 29 bolnikov s covidom-19, od tega osem v intenzivni negi. Umrla ni nobena oseba s covidom-19.

Trenutno je v državi po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje aktivnih 850 okužb. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 40, povprečje potrjenih primerih v zadnjih sedmih dneh pa 67.

V Beli krajini so po soboti brez pozitivnih primerov, včeraj potrdili dve okužbi v Črnomlju.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v Beli krajini 28 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 20, Metlika 6, Semič 2.

Od danes morajo izpolnjevanje PCT-pogojev pri gostih preverjati tudi gostinci

Z novim vladnim odlokom je določena obveznost ponudnika blaga in storitev, da preverja izpolnjevanje PCT-pogojev (preboleli, cepljeni, testirani) za potrošnike pred vstopom v igralnice, igralne salone in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvene obrate, v notranje prostore, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost, v prostore gostinskih obratov, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program, ter v prostore, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač.

Ponudniki blaga in storitev morajo prav tako na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti potrošnike, da je izpolnjevanje PCT-pogoja obvezno v vseh zgoraj navedenih prostorih. To velja tudi za upravljavce žičniških naprav, ki morajo na vstopnih točkah prav tako preverjati izpolnjevanje PCT-pogojev.

Porast izdanih karanten po okužbah med udeleženci maturantskih izletov

Trenutno velja, da mora oseba, ki ji je v pogovoru z epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pojasnjeno, da je bila v visoko tveganem stiku z osebo, okuženo z novim koronavirusom, izpolniti izjavo o seznanitvi z napotitvijo v 10-dnevno karanteno na domu, ki je dostopna na povezavi eUprava. Če ta oseba ne izpolni omenjene izjave, NIJZ o tem obvesti ministrstvo za zdravje, ki izda odločbo.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da je od začetka meseca izjavo ob prehodu meje podpisalo približno 7330 oseb, v informacijski rešitvi prek portala eUprava pa je izjavo pridobilo 2240 oseb. Poleg tega je ministrstvo izdalo 107 odločb tistim, ki so prehajali mejo, pa niso izpolnjevali pogojev za prehod brez karantene in niso želeli podpisati izjave. V primeru visoko tveganih stikov z okuženo osebo pa je ministrstvo izdalo 280 odločb o karanteni.

Dobršen del karanten na račun visoko tveganih stikov z okuženim je povezan z izbruhoma po prihodu dveh skupin dijakov z maturantskih izletov v Španiji. Do četrtka so pri skupini dolenjskih dijakov, ki so se iz Španije vrnili 3. julija, potrdili 139 okužb, prav tako so potrdili vsaj 90 sekundarnih okužb, torej so se okužili od udeležencev izleta. Poleg tega so epidemiologi prepoznali 474 visoko tveganih stikov znotraj tega izbruha, ki so pristali v karanteni.

Vir: STA, Sledilnik Covid-19

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj