Na vsebino

Toliko okužb je bilo v ponedeljek

V ponedeljek je bilo po 1695 opravljenih PCR-testih potrjenih 48 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 2,8 odstotka izvidov.

V slovenskih bolnišnicah je 58 bolnikov, 16 na oddelkih za intenzivno nego. Število hospitaliziranih ostaja nespremenjeno. V ponedeljek je umrl en bolnik s covidom-19.

Po ocenah NIJZ je trenutno v državi 407 aktivnih okužb z novim koronavirusom. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 26, 14-dnevno pa 18 na 100.000 prebivalcev.

V Beli krajini je bilo po treh zaporednih dnevih brez okužbe, včeraj potrjenih 6 pozitivnih izvidov: Semič 3, Črnomelj 2, Metlika 1.

Število aktivnih primerov okužbe se je tako v Beli krajini povzpelo na 25: Črnomelj 12, Metlika 10, Semič 3.

Strokovna skupina za cepljenje in prebolevnike predlaga odpravo karantene

Svetovalna skupina za covid-19 vladi ne bo predlagala dodatnih sproščanj protikoronskih ukrepov. Stroko namreč skrbi hitro širjenje virusne različice delta po Evropi. Vladi sicer predlagajo spremembo pri prehajanju meja. Kot je za Radio Slovenija pojasnila vodja svetovalne skupine Mateja Logar, je njihov predlog, da državljanom Slovenije, ki se vračajo iz držav na rdečem ali temnordečem seznamu, ne bi bilo treba več v karanteno, če so cepljeni ali so preboleli covid-19. Za tujce, ki prihajajo iz teh držav, pa je pogoj negativen PCR-test.

V zaprtih prostorih, kot so gostilne, javne kulturne prireditve in igralnice, mask po novem ni treba več nositi. A strokovna skupina opuščanju mask v notranjih prostorih ni naklonjena. "Glede na pojavnost različice delta smo v strokovni skupini mnenja, da opuščanje mask v zaprtih prostorih v tem trenutku ni primerno in ga ne priporočamo," je dejala Logarjeva.

Stroka zaskrbljeno zre tudi v jesen. Mateja Logar zato poudarja, da se mora precepljenost nujno povečati. "Če ne bomo dosegli zadostne precepljenosti, predvsem pri populaciji nad 50 let, ki je tista, ki zboleva za težjo obliko in večkrat prihaja v bolnišnice, potem bodo žal potrebni ostrejši ukrepi," je dejala vodja svetovalne skupine.

Vir: STA, MMC, Covid-19 sledilnik

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj