Na vsebino

Sredstva za nadzor južne meje tudi za belokranjski občini

Država bo tudi letos občinam južne oz. zunanje schengenske meje, kamo sodita tudi občini Črnomelj in Metlika, namenila sredstva zaradi povečanih stroškov ob nadzoru državne meje.

Skupno bodo občine letos dobile 2,5 milijona evrov, medtem ko je lani ta znesek za 32 občin znašal 2,8 milijona evrov, občine pa so sredstva prejele potem, ko so opozorile, da zaradi povečane prisotnosti policije in Slovenske vojske prihaja do povečane izrabe infrastrukture v občinah, posledično pa do višjih izdatkov.

Da bodo občinam na zunanji schengenski meji povrnili del stroškov, je sicer na zadnji seji odločila vlada. Kot so zapisali v sporočilu za javnost po seji, gre za enkratno povračilo, ki se izvede na podlagi predloženih računov in utemeljitve namenske porabe in drugih listinskih dokazov. Župani občin ob zunanji schengenski meji jih morajo predložiti notranjemu ministrstvu do 30. novembra.

Med upravičene stroške sodijo stroški, nastali v letu 2021 zaradi obnove poti ob začasnih tehničnih ovirah na zunanji schengenski meji in občinskih poti, ki so dodatno obremenjene zaradi nadzora zunanje schengenske meje, stroški postavitve dodatnih virov razsvetljave, tehničnih sredstev in drugi stroški, ki nastajajo občinam z namenom povečati varnost občanov, so še pojasnili v sporočilu za javnost.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj