Na vsebino

Ujeli več kot ducat prebežnikov

Policisti so včeraj med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Nove Lipe, Učakovcev in Tanče Gore izsledili ter prijeli devet državljanov Pakistana, tri državljane Toga in državljana Gvineje, v Drašičih pa tri državljane Gambije. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Policija je sicer v prvih dveh mesecih letos obravnavala že 1128 nezakonitih prehodov državne meje, kar je skoraj dvakrat več v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko jih je bilo 658. Daleč največ med njimi je bilo državljanov Afganistana, ki predstavljajo dobro tretjino vseh migrantov.

Največji pritisk nelegalnih prečkanj meje tudi v začetku letošnjega leta beležijo na območju koprske policijske uprave, kjer so zabeležili kar polovico vseh primerov, opazna pa je bila rast števila še na območju novomeške policijske uprave.

Veliko višje kot lani je bilo tudi število izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito. Skupaj jih je bilo 944, kar je skoraj štirikrat več kot v enakem obdobju lani, predvsem na račun Afganistancev. Zaradi vojne v Ukrajini so se med prosilci pojavili tudi ukrajinski državljani.

Kot ugotavljajo na policiji, se je leto 2022 začelo z višjimi številkami od lanskega leta, kar lahko nakazuje na pričakovano večjo migrantsko problematiko. Ob tem dodajajo, da je večje število prebežnikov iz Afganistana pričakovano, a jih večina po nastanitvi v azilnih zmogljivostih nadaljuje pot v svoje dejanske ciljne države. Zaradi izbruha vojne v Ukrajini so se med prosilci pojavili tudi ukrajinski državljani.

Število obravnavanih nezakonitih prehodov meje v prvih dveh mesecih 2022 in 2021 po policijskih upravah:

PU                     število prehodov
                       2022        2021
---------------------------------------
Koper                   562         361
Novo mesto              247          51
Maribor                 201         178
Murska Sobota            66          34
Celje                    31          15
Ljubljana                15          17
Nova Gorica               4           0
Kranj                     1           2
Vir: PU Novo mesto, STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj