Na vsebino

Umrl je znani radijski novinar Marjan Jerman

Iz sveta medijev prihaja žalostna vest: danes dopoldne je po težki in dolgi bolezni v 67. letu starosti umrl dolgoletni novinar Vala 202 in RTV Slovenija Marjan Jerman.

Val 202 je na svojih družbenih omrežjih sporočil, da jih je zapustil dolgoletni sodelavec Marjan Jerman.

"Marjan je s svojimi radijskimi in televizijskimi prispevki postal sopomenka za pogumnega in neugnanega iskalca resnice, neustrašnega novinarja v službi malega človeka, neusmiljenega raziskovalca družbenih krivic in oblastniških stranpoti …" so zapisali na Facebooku in mu še sporočili:

"Marjan, večna ti slava! Tvoji Valovke in Valovci, tvoje poslušalke in poslušalci!"

V času vojn na območju nekdanje Jugoslavije je bil Jerman vojni dopisnik, deset let po razpadu nekdanje SFRJ je izdal knjigo spominov na dogodke, ki jih je doživel na bojiščih v času vojn na območju nekdanje Jugoslavije.

V zadnjih letih je zaslovel z oddajo Jermanovo uho na Valu 202, v kateri je reševal različne zaplete na številnih področjih.

Božidar Flajšman se ga spominja tako:

Danes dopoldne je po težki bolezni v 67. letu starosti umrl dolgoletni novinar Vala 202 in RTV Slovenije Marjan Jerman. Bil je profesionalen, izjemno pogumen in vztrajen novinar. Pravi borec za resnico. Posebej mi bo ostal v spominu, ker je bil v začetku 80 let prejšnjega stoletja eden redkih pogumnih novinarjev, ki je brezkompromisno razkrival onesnaženje belokranjske reke Krupe s polikloriranimi bifenili (PCB) in pozival odgovorne k ukrepanju. Spominjal se ga bom tudi po skupni poti v Černobil leta 1991, kjer je po svojih močeh pripomogel, da smo 200 otrokom iz Černobila omogočili enomesečno letovanje v Sloveniji. Sredi letovanja se je zgodila tudi osamosvojitvena vojna, Marjan se je takrat pogosto izpostavljal velikim življenjskim nevarnostim, ko je poročal iz mnogih bojišč razpadajoče skupne države. Novinarsko delo mu je pomenilo veliko, našel pa je tudi čas za druženje s prijatelji in za mnoge skupne debate, ki smo jih imeli v Društvu Bela krajina v Ljubljani.
Marjan se bo zapisal v zgodovino kot neomajen in resnicoljuben novinar, kakršnih si lahko samo želimo.

1. Ekipa za Černobil: Marjan Jerman čepi drugi z leve. Levo od njega Bojan Kranjc, desno od njega Ksenija Juvan, Maja Weiss, Marjana Lavrič in Bojan Kastelic. Leži: Gorazd Perko. Stojijo od leve: Božidar Flajšman, Miha Štular, Vaso Gasar in Mirko Jelenič. Nyíregyháza (Madžarska), 24. april 1991.

2. Pred bolnico v Kijevu, kjer smo izročili zdravila za Černobilske otroke. Marjan Jerman stoji četrti z desne. Kijev, 18. april 1991.

3. Božidar Flajšman in Marjan Jerman na motorju v Belorusiji, nekje med Ovručem in Mozirjem, 19. april 1991.

Vir: Siol.net

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj