Na vsebino

UNESCO projekt: Moder stol - nekdo misli nate

Včeraj je bil za tretješolce OŠ Semič prav poseben dan. Obiskali so nas hrvaški učenci tretjega razreda OŠ Slava Raškaj iz Ozlja. Naše triletno prijateljstvo smo poglobili z Unesco projektom Moder stol - nekdo misli nate, ogledom muzejske zbirke Semič in spoznavanjem učnega vrta dr. Viktorja Derganca.

Naše druženje smo pričeli v šoli, kjer smo po pozdravnem nagovoru ravnateljice Silve Jančan in učencev pričeli s skupno izdelavo modrih stolov. Z modro barvo, ki simbolizira nebo nad nami, hrepeni po tistem kar je visoko, zrelo, preprosto modro in rumeno barvo, ki predstavlja sonce, ki nas greje tudi v dežju, smo iz starih lesenih stolov ustvarili posebne stole z dvojezičnimi sporočili prijateljstva, strpnosti, miru in ljubezni.

Nato smo se odpravili v muzejsko zbirko, kjer smo si ogledali dediščino in zgodovino našega kraja pod strokovnim vodenjem ga. Terezije Tomaževič in naravoslovno zbirko Bele krajine katero nam je predstavila gdč. Alenka Snoj. Odpeljala nas je tudi do učnega vrta dr. Derganca, učencem pripovedovala o pomenu sadjarstva za naš kraj in jih poučila o različnih sadnih drevesih, ki rastejo na vrtu. Tam nas je obiskala tudi županja Polona Kambič, kjer smo ji skupaj podarili stol prijateljstva z naslednjim nagovorom: "Ponosni smo, da vam lahko podarimo stol prijateljstva na katerega se usedite, ko boste potrebovali modre misli. Vedite, da bomo mislili na vas. Otroci si želimo, da vam ta stol pomaga tudi pri pomembnih odločitvah povezanih z našim odraščanjem." Ozaljski učenci pa so s seboj odpeljali moder stol svoji "gradonačelnici" Gordani Lipšinić. Mednarodno prijateljsko druženje smo zaključili z ogledom Semiča in sladkanjem z najboljšim dolenjskim sladoledom.

Zahvaljujemo se ga. Tanji Prešeren Banovec za pomoč pri organizaciji dejavnosti, pogostitev s pogačami in jabolki, izročenemu darilu za OŠ Ozalj in g. Simonu Buciku za izdelane spominke na današnje druženje.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj