Na vsebino

Uradno poročilo o dogodku na Mavrlenu

Na PU Novo mesto je danes ob 12. uri in 15 minut potekala tiskovna konferenca glede včerajšnje tragedije na Mavrlenu.

Policisti so povedali sledeče:

Na številko policije 113 smo v torek, 12.9.2017, ob 14:20 uri prejeli klic občana, ki je povedal, da v naselju Mavrlen, območje policijske postaje Črnomelj, nujno potrebuje policiste, ker so psi napadli žensko. V približno enakem času so klic podobne vsebine prejeli tudi na regijskem centru za obveščanje, na številki 112. Vsebine klicev so govorile o hudo poškodovani ženski, ki naj bi jo napadli pitbuli.

Na kraj so bili napoteni reševalci ter policisti krajevno pristojne črnomaljske policijske postaje ter policisti vodniki službenih psov. Na kraju so bili v trinajstih minutah po prvem klicu.

Reševalci so oskrbeli in nato v novomeško bolnišnico odpeljali 71-letno žensko, ki je imela hude poškodbe zaradi ugrizov, domnevno treh psov, ki so bili tisti čas spuščeni v ograjenem prostoru. Ob 17.30 uri je prizadejanih poškodb umrla.

Zakaj in s kakšnim namenom je 71-letnica, ki je živela na naslovu bivanja skupaj s polnoletnim sinom, odšla do psov in kaj je povzročilo napad, še ugotavljamo. Pse so pred prihodom policistov in reševalcev prisebni sosedje uspeli pregnati in zapreti v hišo.

O dogodku sta bila obveščena dežurni preiskovalni sodnik in okrožni državni tožilec, pri ogledu kraja je policistom strokovno pomoč nudila forenzična strokovnjakinja Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto.

Policisti preiskave še niso zaključili in nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja Mučenja živali po 341. členu kazenskega zakonika (pse je zadrževal v neustreznih prostorih brez svetlobe, slabih higienskih razmerah, živeli so v lastnih iztrebkih…). Osumljeni je 40-letnik iz okolice Črnomlja.

Ob 15.10 uri je Operativno komunikacijski center, po pridobljenih prvih podatkih, o dogodku obvestil veterinarsko inšpektorico Območnega urada Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Novo mesto, ki je prišla na kraj in izvedla ukrepe iz njene pristojnosti. (posledično so bili vsi psi na naslovu - 8 odraslih in 5 mladičev - oddanih v zavetišče za živali)

Opomba: sam napadov psov in posledično tragično smrt zaenkrat obravnavano kot dogodek in ne kot kaznivo dejanje, vendar, kot že rečeno, preiskava še ni zaključena. Sum kaznivega dejanja se nanaša na skrb za pse. Če bodo sumi potrjeni, bo policija na okrožno državno tožilstvo poslala kazensko ovadbo, sicer pa poročilo o dogodku.

Iz novomeške bolnišnice pa smo prejeli naslednjo izjavo:

71-letna gospa je bila v torek, 12.9.2017, ob 15.38 uri v Urgentni center Splošne bolnišnice Novo mesto pripeljana v spremstvu reševalne ekipe zaradi izjemno hudih poškodb, ki so nastale kot posledica številnih ugrizov s strani psov.

Po začetni nujni oskrbi v reanimacijskem prostoru smo ugotavljali številne ugrize po vratu, prsnem košu in okončinah zaradi česar smo naredili nujno CT diagnostiko, ki je pokazala izjemne težke poškodbe skeleta, mehkih tkiv in žil. Glede na obsežnost poškodb, predvsem zaradi poškodb velikih žil smo pacientko odpeljali v operacijsko sobo, kjer pa je pacientka, kljub velikim naporom celotnega kirurškega in anesteziološkega tima, umrla.

Tako izjemno hudih in težkih poškodb, ki so nastale kot posledica ugrizov domače živali, do sedaj v naši bolnišnici še nismo imeli. V preteklosti smo sicer imeli primere hudih poškodb, ki so nastale kot posledica napada divjih živali oziroma medvedov.

Napadi domačih živali z lažjimi poškodbami so precej pogosti, posebej so temu izpostavljeni mlajši otroci in starejše osebe.

Zaradi tega vse lastnike domačih žival pozivamo, da so še posebej previdni in pravilno skrbijo za svoje živali.

Predstojnik Urgentnega centra: Bojan Kostić, dr.med.

Zvočni zapis

  • - Tonska izjava o dogodku

Vir: PU Novo mesto, SB Novo mesto

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj