Na vsebino

V Črnomlju popravljen aprilski temperaturni rekord

Torkovo jutro je bilo ponekod najhladnejše v tej zimi, marsikje pa najhladnejše aprilsko jutro v zadnjih 70, verjetno pa v več kot 100 letih, so sporočili z Arsa. V Dobličah pri Črnomlju so tako zjutraj namerili –11,6 stopinje, prej je bil aprilski rekord –5,5 stopinje, v Črnomlju pa –7,1 stopinje v letih 1955 in 1956, kažejo podatki Arsa.

Današnje jutro je sicer marsikje po državi postreglo z rekordno nizko temperaturo. Najnižjo so izmerili v Novi vasi na Blokah, –20,6 stopinje, kar je tudi nov uradni slovenski rekord za april. Prejšnji rekord tega kraja je –18 stopinj, izmerjen 4. aprila 1970. Za uradno aprilsko najnižjo izmerjeno temperaturo je sicer doslej veljala meritev s Pokljuke, kjer je meteorološka postaja 9. aprila 1956 izmerila –20,4 stopinje Celzija.

Hladno vreme se bo nadaljevalo, povsod po državi je tudi v četrtek mogoča jutranja pozeba. Za danes in jutri je Arso za vso državo izdal tudi oranžno vremensko opozorilo zaradi velike nevarnosti jutranje pozebe. Zaradi nizke temperature v tem času je pozebi izpostavljeno predvsem sadno drevje po vsej državi. Škoda bo sicer znana nekoliko pozneje in je odvisna od več dejavnikov, med drugim od vrste sadnega drevja, vitalnosti dreves in lege sadovnjakov.

Po napovedi Arsa, se bo dnevna temperatura v notranjosti države proti koncu tedna spet približala 15 stopinjam Celzija. Petkovo jutro bo manj mrzlo, predvsem v notranjosti pa bo še mogoča pozeba, napovedujejo na Arsu. Izrazitejše otoplitve do sredine meseca po trenutnih kazalnikih sicer še ni pričakovati.

Vir: STA

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj