Na vsebino

V Galeriji Kambič odprli razstavo Iz hiše na metliških Dragah

Na dan slovenske kulture smo v muzej želeli pritegniti različne generacije. Od najmlajših, ki se s preteklostjo seznanjajo skozi igro, do malo starejših, ki so bili sami priča marsikateremu dogodku tokrat predstavljene lokalne zgodovine.

Otroci so se vrnili v čas prve poselitve Bele krajine in se skozi prazgodovinska obdobja ter stari in srednji vek sprehodili s pomočjo zanimive Arheoigre. Na zabaven način, ob obilici barv, sestavljank, magnetkov in preizkušanja spomina, jih je kustosinja pedagoginja Alenka Misja seznanila z bogatstvom arheoloških najdb na naših tleh in v muzejski zbirki.

V Galeriji Kambič smo odprli razstavo z naslovom Iz hiše na metliških Dragah, mimo katere Metličani hodijo že od leta 1863, nevedoč, kdo vse so bili njeni prebivalci, z izjemo zadnjega, Jožeta Dularja, ki so ga kot ravnatelja Belokranjskega muzeja poznali skorajda vsi. Predmete iz hiše njunih prednikov sta muzeju podarila njegova sinova, dr. Janez Dular in mag. Andrej Dular. Donacijo je predstavila direktorica muzeja in avtorica razstave Andreja Brancelj Bednaršek, odprla pa jo je županja Občine Metlika Martina Legan Janžekovič.

Sklepni del kulturnega praznika nas je popeljal spet v nekoliko bolj oddaljeno preteklost tega prostora. Obiskovalci so si ob vodstvu arheologa Kristjana Husiča ogledali stalno razstavo Arheološko bogastvo Bele krajine in dobili prvovrsten vpogled v življenje naših prednikov.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj