Na vsebino

V leto domovine s plesnim recitalom

Ustvarjalci plesnega recitala Pleši, Brina. Foto: ZIK Črnomelj
Ustvarjalci plesnega recitala Pleši, Brina. Foto: ZIK Črnomelj

Letos mineva 80 let, odkar so se v Črnomlju odvijali prelomni trenutki zgodovine, ki jih bodo v občini tudi temu primerno obeležili. V prostorih nekdanjega sokolskega doma, današnjega Kulturnega doma Črnomelj, je namreč 19. in 20. februarja 1944 potekalo prvo zasedanje Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS) in s tem prve izvoljene slovenske vlade. Med drugim je tam začelo delovati tudi prvo Slovensko narodno gledališče, ustanovljene so bile tudi številne inštitucije, ki delujejo še danes.

Da bi omenjenim zgodovinskim dogodkom dali primeren pomen in veljavo, so v občini Črnomelj s sklepom občinskega sveta letošnje leto razglasili za leto domovine. "Tako se želimo simbolično pokloniti slehernemu prizadevanju naših prednikov v boju za svobodo in narodno samobitnost, prispevati k dviganju našega skupnega zavedanja o neprecenljivi vrednosti svobode in neodvisnosti ter pomembnosti pozitivnega odnosa do lastne domovine," sporočajo s črnomaljske občine.

Ob tej priložnosti se bo zvrstila vrsta dogodkov in različnih prireditev, s katerimi želijo prispevati tudi k ozaveščanju o pomembnih in prelomnih mejnikih zgodovine, ki nas že desetletja učijo o tem, da ne svoboda ne narodov obstoj nista samoumevna. Ker je nemalo zgodovinskega dogajanja potekalo na območju celotne Bele krajine, se obeležitvi leta domovine pridružujeta tudi občini Semič in Metlika.

Plesni recital o Brini in Kajuhu

Za uvod pripravljajo novo belokranjsko predstavo Pleši, Brina z lokalno in zgodovinsko tematiko ter mladimi ustvarjalci. Plesni recital v produkciji Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj govori o odnosu sodobne plesalke Marte Paulin - Brine in pesnika Karla Destovnika - Kajuha med 2. svetovno vojno. Zgodba pripoveduje dogajanje vse od začetkov vojne pa do znamenitega pohoda XIV. divizije iz Bele krajine, od katerega letos mineva 80 let. Skozi recitacije in plesne slike plesalke Brine se predstavi njena plesna usoda, ki se zaključi pred osmimi desetletji na črnomaljskem odru. Gre za eno osupljivejših in pretresljivejših zgodb, ki jo je napisal boj za svobodo.

V plesnem recitalu scenaristke in režiserke Nastasje Schweiger sodelujejo Brina Dokl, Rok Babič, 2B, Nina Jankovič, Katja Stariha, KUD Oton Župančič Vinica in Plesno društvo Krokar.

V sklopu premiere, ki bo 13. januarja, ob 19. uri, v Kulturnem domu Črnomelj, bo uro prej potekalo tudi slavnostno odprtje praznovanja leta domovine, v okviru katerega bodo v sodelovanju z Občino Šoštanj odprli tudi razstavo Sto dejstev o Kajuhu, zapisanih z zeleno tinto.

Vir: Občina Črnomelj, ZIK Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj