Na vsebino

V Loki odkrili tablo, ki simbolizira začetek gradnje nove šole

Foto: Jani Pavlin
Foto: Jani Pavlin

Župan Andrej Kavšek, predsednik uprave družbe CGP Martin Gosenca, direktor podjetja TGH Stjepan Jarnević, predsednik upravnega odbora družbe Lesnina MG Oprema Boštjan Mencinger, ravnatelj Osnovne šole Loka Boštjan Papež in nekdanja ravnateljica Damjana Vraničar so danes slavnostno odkrili tablo, kar je simbolično oznanilo začetek dolgo pričakovane gradnje nove OŠ Loka Črnomelj. Njen starejši del, ki ga je močno načel čas, dodatno pa ga je leta 2018 poškodovala debela toča, so že porušili in na njegovem mestu ulili temeljno betonsko ploščad za novogradnjo.

Črnomaljski župan Andrej Kavšek je ob tem izpostavil, da gre za eno največjih naložb v osnovno šolstvo v Sloveniji v zadnjih 15 letih in za eno največjih naložb v največji belokranjski občini v zadnjih desetletjih: »Zvrstilo se je mnogo aktivnosti, da smo prišli do sem. Hvala vsem, ki so pripomogli, da smo pridobili sredstva na državni ravni in sodelavcem, ki projekt koordinirajo od začetka. Zaradi negotovosti ekonomskega in političnega okolja v svetu nas čaka zahtevno delo, zato bo potrebna učinkovita komunikacija, koordinacija in prilagajanje trgu,« je poudaril.

Ravnatelj Osnovne šole Loka Boštjan Papež je povedal, da bodo z omenjeno naložbo prišli do novih 15 učilnic za razredni pouk in do dodatnih posebnih učilnic za pouk tehnike, likovne vzgoje, gospodinjstva in računalništva. Dobili bodo tudi lastno šolsko telovadnico. To si namreč zdaj delijo z bližnjo srednjo šolo, je pojasnil.

Pogodbo o projektiranju, gradbenih, obrtniško zaključenih in instalacijskih delih, dobavo in montažo opreme ter izvedbo zunanje ureditve za objekt Osnovne šole Loka Črnomelj gradnjo nove OŠ Loka Črnomelj sta župan Andrej Kavšek in predsednik uprave družbe CGP Martin Gosenca podpisala 4. aprila letos. Vrednost pogodbe je 10.813.055 evrov, predviden zaključek del skupaj s projektiranjem in vsemi deli pa je predviden julija 2024. Izvajalci del so družba CGP s partnerjema podjetjem TGH in družbo Lesnina MG Oprema.

Celotna naložba bo stala dobrih 12 milijonov evrov. Od vrednosti celotne investicije bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport prispevalo okoli 7 milijonov evrov. Preostanek v višini nekaj več kot 5 milijona evrov pa bo krila občina. Površina novogradnje znaša okoli 4.400 kvadratnih metrov, osnovni namen naložbe pa je izboljšanje prostorskih možnosti in zagotavljanje delovnih, bivalnih in učnih pogojev v OŠ Loka, kjer se že leta soočajo s prostorsko stisko in izvajanjem osnovnošolskega pouka v prostorih, ki ne dosegajo prostorskih normativov.

Pravnomočno gradbeno dovoljenje za gradnjo nove OŠ Loka Črnomelj je občina pridobila novembra letos, organizirana pa bo tudi predstavitev projekta za javnost, so še sporočili z Občine Črnomelj.

Osnovno šolo Loka sicer v zadnjem šolskem letu obiskuje skupaj 530 otrok. Od teh jih približno 470 obiskuje matično črnomaljsko šolo, preostanek pa podružnični šoli v Adlešičih in Gribljah.

Za kulturni program so s pesmijo in recitacijami poskrbeli učenci OŠ Loka Črnomelj.

Vir: Občina Črnomelj, STA

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj