Na vsebino

V Metliki bodo obeležili dan slovensko–izraelskega prijateljstva

Na pobudo predsednika republike Boruta Pahorja bodo danes ob 17. uri v Metliki s slovesnostjo počastili dan slovensko-izraelskega prijateljstva in 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama. Z obeležitvijo se državi in njuni državljani spominjajo skupnega boja proti nacizmu in fašizmu v drugi svetovni vojni.

Dan slovensko-izraelskega prijateljstva so prvič obeležili 19. julija lani ob 100. obletnici rojstva Hane Seneš, izraelske narodne herojinje in pesnice, ki je bila spomladi leta 1944 med padalci zavezniških sil, ki so pristali v Beli krajini in tam našli zatočišče pri dobrih ljudeh.

Slavnostni govornik na slovesnosti bo predsednik republike Borut Pahor, udeležence pa bosta nagovorila tudi izraelski veleposlanik za Slovenijo Eyal Sela ter metliški župan Darko Zevnik. Prek videoposnetka bo zbrane posebej ob tej priložnosti nagovoril tudi izraelski predsednik Isaac Herzog.

Prireditev bo potekala pred Fuxovo hišo v Metliki, na kateri bodo v sklopu slovesnosti odkrili posebno spominsko obeležje v počastitev spomina na dobroto, srčnost in pogum ljudi tega kraja ter v spomin na pogum sedmerice padalcev iz Izraela – Reuvena Dafnija, Hane Seneš, Yone Rosena Rosenfelda, Abbe Berdicheva, Yoela Palgija, Peretza Goldsteina in Rehavama Zabludovskega Amirja. Dva izmed njih, Yoel Palgi in Peretz Goldstein, sta 13. aprila 1944 zatočišče našla v hiši, pred katero potekala današnja slovesnost.

V spomin na padalko in šest padalcev bo v Belokranjskem muzeju v Metliki razstavljena tudi posebna muzejska plošča.

Z obeleževanjem dneva prijateljstva se krepi sodelovanje med državama ter opominja na dolgoletne vezi, prijateljstvo in zavezništvo v najtežjih časih, so še sporočili s predsednikovega urada.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj