Na vsebino

V Metliki nad problematiko parkirnih mest

Mestni trg v Metliki, foto: kraji.eu
Mestni trg v Metliki, foto: kraji.eu

Parkiranje ima v zadnjih letih vedno večji pomen pri načrtovanju mest, saj število in uporaba avtomobilov stalno naraščata, prostora v mestnih središčih pa je vedno manj.

Problematika je pereča tudi v Metliki, kjer so leta 2017 izdelali in sprejeli celostno prometno strategijo metliške občine, s katero želijo urediti področje mirujočega prometa v samem mestu. Strateški dokument vsebuje pet ključnih stebrov načrtovanja prometa, med katerimi je tudi področje motornega prometa, vključno z mirujočim prometom. Občina pri urejanju mirujočega prometa tako zasleduje cilje zmanjšanja motornega prometa v samem mestu ter urejanje pogojev za sopotništvo, režima parkiranja in parkirišč na primernih lokacijah.

Najhuje v mestnem jedru in stanovanjskih soseskah

Problematika mirujočega prometa je pereča predvsem v mestnem središču in stanovanjskih soseskah, kjer jekleni konjički pogosto prevzamejo prevladujočo vlogo v prostoru. Študijo mirujočega prometa v občini s posebnim poudarkom na mestu Metlika, so izdelali z namenom analize obstoječega stanja in izdelave celovitega načrta urejanja parkiranja v mestu. Služila pa bo tudi kot podlaga za pripravo odloka o mirujočem prometu.

V sklopu študije je bila izdelana analiza parkirnih površin, ki je zajemala 35 javnih parkirišč na devetih lokacijah znotraj mesta. Iz analize in terenskega ogleda je bilo ugotovljeno, da je na obravnavanih lokacijah na voljo 688 parkirnih mest od tega je 12 parkirnih mest namenjenih invalidom. Od 35 parkirišč je na treh parkiriščih del parkirnih mest urejen za kratkotrajno parkiranje. Največje težave s parkiranjem so se pokazale na lokacijah pri OŠ Metlika, na Partizanskem trgu, Mestnem trgu, pri Zdravstvenem domu in parkiriščih na Ulici 1. maja ter Zupančičevi cesti.

Številni ukrepi parkirne politike

Za izboljšanje stanja mirujočega prometa na omenjenih lokacijah na metliški občini poleg poostrenega nadzora parkiranja predlagajo še vrsto drugih ukrepov. Na zgornjem parkirišču pri osnovni šoli nameravajo uvesti časovno omejitev parkiranja (10 minut - kiss & drive), postaviti zapornice na parkirišču pri šoli, urediti talne označbe na parkirišču za šolo ter vzpostaviti novo prometno ureditev parkirišča ob Cesti bratstva in enotnosti pod šolo.

Predvidena je tudi ukinitev parkirnih mest na Mestnem trgu, izgradnja oziroma ureditev novih parkirnih mest pri Metliškem gradu, uvedba časovno omejenega parkiranja (do ene ure) na določenem številu parkirnih mest pri zdravstvenem domu ter asfaltiranje in ureditev talnih označb na parkirišču na Ulici 1. maja. Da bi zagotovili dodatna parkirna mesta za zaposlene, bodo proučili tudi možnosti odkupa objekta v ulici Na Obrh 35 in nekdanjega hleva ob Sušici pod brežino doma starejših občanov ter promovirali sopotništvo oziroma sistem P+R za parkirišče pri avtobusni postaji.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj