Na vsebino

V Metliki razstava belokranjskih likovnikov Onkraj beline

V Galeriji Kambič, ki deluje v okrilju Belokranjskega muzeja v Metliki, so odprli razstavo Onkraj beline šestih območnih likovnikov. Z omenjeno razstavo predstaviljajo slikarska in kiparstva dela, grafike ter prostorske postavitve akademsko izobraženih likovnih umetnikov, ki bivajo in delujejo v Beli krajini.

Na razstavi so predstavljena dela Boštjana Kavčiča, Roberta Lozarja, Jasmine Nedanovski, Tejke Pezdirc, Marije Rus in Joni Zakonjšek.

Z razstavo Onkraj beline prikazujejo niz različnih opredelitev in umetniških odločitev izbranih likovnih ustvarjalcev, njihovo skupno zavzetje galerijskega prostora z vsebinsko in formalno raznolikostjo del pa poudarja različnost njihovih umetniških prizadevanj. Vzpostavlja tudi ustrezen dialog med njihovimi deli in priložnost za enkratno sobivanje, je zapisal kustos razstave Iztok Premrov.

Razstava omogoča tudi pregled, kako se v njihovih umetninah prepletajo najbolj intimne avtorske odločitve, in kako se med njimi pretaka energija premišljenih ustvarjalnih odločitev. Sodelujoče umetnike sicer povezuje “skupno območje bivanja in ustvarjanja”, ki se vrisuje v njihov umetniški sedanjik.

Razstava govori tudi o spontanosti zareza v leseno matrico in odtisu na papirnatem nosilcu Jasmine Nedanovski. O odsevu slikovite belokranjske narave v občutljivi duši Joni Zakonjšek in pokrajini kot izhodišču za občutljivost slik Marije Rus.

Prinaša sliko v sliki ali bogastvo iskrenih avtorefleksij Roberta Lozarja, kamen kot misel in zamisel, ki jo z dletom vkleše Boštjan Kavčič, in vstop oblike in žlahtne tvarine v prostor ter postavitve kot nadgradnja galerijske vsebine Tejke Pezdirc.

Razstava opozarja tudi na ključne momente, s katerimi sodelujoči likovni ustvarjalci “osmišljajo” iskanje resnice, je med drugim zapisal Premrov.

Razstava bo na ogled do 31. decembra.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj