Na vsebino

V Metliki s spletno peticijo proti umiku bankomata

NLB je uporabnike v začetku meseca obvestila, da s 13. junijem umika bankomat na lokaciji prve dolenjske hranilnice in posojilnice na Trgu svobode 7 v Metliki. Ko razlog za umik bankomata so navedli zelo slab obisk, ki ga beležijo že dalj časa in se tudi v zadnjem obdobju ni izboljšal, tako da je bil bankomat po navedbah NLB ves čas nerentabilen. Na podlagi ugotovitev analize ključnih kriterijev, kot je rentabilnost bankomata, se banka odloča za prihodnje korake in ustrezno optimizira bankomatsko mrežo.

Obvestilo je med občani ter gospodarstveniki, ki poslujejo v starem mestnem jedru Metlike, sprožilo veliko nejevolje, ogorčenja in zaskrbljenosti, pravijo na Občini Metlika. Gre namreč za edini bankomat v nekdanjem središču Metlike. Poleg starejših stanovalcev metliških trgov in širšega območja starega mestnega jedra, ga uporabljajo tudi mlade družine, ki so se priselile na to območje. Vsakodnevno ga uporabljajo stanovalci Doma starejših občanov Metlika, ki so gibalno ovirani in mobilno omejeni in za katere je velikokrat to njihova edina možnost, da si sami dvignejo gotovino, ko jo potrebujejo. Uporabniki bankomata so poleg ostalih občanov tudi starši, ki vsakodnevno vozijo otroke v metliško podružnico Glasbene šole Črnomelj, turisti, obiskovalci farne cerkve sv. Nikolaja, Hiše dobrot Bele krajine ter uporabniki ostalih storitev v mestu.

Na lokaciji v bližini bankomata se prav tako odvijajo tradicionalni torkovi sejmi in številne druge prireditve, s katerimi želi lokalna skupnost oživiti zgodovinsko mestno jedro Metlike, kot so Vinska vigred v Beli krajini, poletni festival Pridi zvečer na grad, Mlada portugalka, pustna povorka, Dan Hiše dobrot Bele krajine, grajsko drsališče, Evropski teden mobilnosti, Vuzemski ponedeljek, dogodki in delavnice za otroke, ipd. Zraven se nahajata tudi Belokranjski muzej Metlika in slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča.

»Smo obmejna občina, ki je že tako ali tako prikrajšana za številne ugodnosti, ki jih imajo kraji, ki so bližje mestnim središčem. Ukinitev bankomata bi še posebej za prebivalce severovzhodnega dela občine Metlika pomenila bistveno slabšo dostopnost do bančnih storitev, nižjo kakovost teh storitev in posledično slabši življenjski standard. Prebivalci, ki so oddaljeni od centra mesta, bi bili tako postavljeni v neenakopraven položaj pri dostopu do bančnih storitev. Odločitev o odstranitvi bankomata prav tako ne prispeva k naporom in prizadevanjem lokalne skupnosti za oživitev zgodovinskega mestnega jedra Metlike,« še opozarjajo na metliški občini, kjer so na NLB zato naslovili pobudo za ohranitev bankomata. Prav tako so pripravili spletno peticijo, s katero občane pozivajo, da s podpisom podkrepijo prizadevanja za ohranitev bankomata na Trgu svobode 7 v Metliki.

Pisali smo že, da NLB prodaja zgradbo nekdanje metliške banke na Trgu svobode v Metliki, v kateri so leta 1874 uredili prostore Prve dolenjske hranilnice in posojilnice. Banka je sicer poslovalnico v starem metliškem jedru zaprla že leta 2014.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj