Na vsebino

V Narodnem muzeju Slovenije upodobitve Izide kiparja Boštjana Kavčiča

V Narodnem muzeju Slovenije na Muzejski 1 so odprli razstavo del kiparja Boštjana Kavčiča z naslovom Vrnitev boginje Izide. Serija 13 boginj združuje kiparjevo petindvajsetletno kiparsko snovanje v kamnu in željo po upodobitvi motiva ženskega kreativnega principa.

Kot so zapisali v Narodnem muzeju Slovenije, se posoška Izida v sodobni umetniški preobleki ponovno vrača v naše kraje. Na ogled so boginje voluminoznih oblin, ki v belem marmorju in barvitih patinah brona v sozvočju s poldragimi kristalnimi kronami zvenijo v unikatnih ženstvenih čarih.

Razstava je bila razstava najprej na ogled v Tolminskem muzeju, leta 2023 pa je odpotovala v Narodni muzej egipčanske civilizacije (NMEC) v Kairu, kjer si jo je ogledalo okoli 50.000 obiskovalcev.

“Za zgodbo o izginuli Izidi sem izvedel naključno, ko sem si v Tolminskem muzeju leta 2018 ogledal razstavo Stari bogovi obmolknejo in odkril povezavo s kipi, ki sem jih takrat že ustvaril. Mit o izgubljeni boginji me je tako pritegnil, da sem začel raziskovati različne likovne upodobitve Izide. Pozneje se je rodila ideja za nastanek serije kipov boginj, na katero so vplivale upodobitve iz starega Egipta; denimo, barvni kontrast med zlatom in lapisom lazulijem, kot je na Tutankamonovi nagrobni maski,” so kiparjeve besede navedli v sporočilu za javnost.

Po besedah vodje oddelka za arheologijo Narodnega muzeja Slovenije in koordinatorja razstave Boštjana Laharnarja arheološke najdbe z Berlotovega roba nakazujejo, da so na tem najdišču med 5. in 1. stoletjem pr. n. št. častili neko žensko božanstvo, morda posoško železnodobno interpretacijo Izide. Taki razlagi v prid je tudi podatek o odkritju bronastega kipca Izide sredi 19. stoletja, ki pa se je pozneje izgubil.

Boštjan Kavčič se je leta 1973 rodil v Šempetru pri Novi Gorici. Kiparstvo je študiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Predstavil se je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Udeležil se je mednarodnih simpozijev, postavil več javnih del, pripravil delavnice klesanja kamna in video umetnosti. Njegova dela so uvrščena v več galerijskih zbirk in v digitalni arhiv DIVA. Je član Društva likovnih umetnikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Živi in ustvarja v Rodinah.

Razstava v Narodnem muzeju Slovenije je na ogled do 21. aprila.

Vir: STA, foto: Narodni muzej Slovenije
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj