Na vsebino

SB Novo mesto: Odstop strokovnega direktorja, poslovanje z izgubo

V Splošni bolnišnici Novo mesto so na včerajšnji seji Sveta zavoda obravnavali in potrdili program dela ter finančni načrt za letošnje leto. Na poslovanje in delo je tudi letos najbolj vplivala epidemija koronavirusa. V bolnišnici so sicer v prvem četrtletju letošnjega leta po štirih letih prvič poslovali z izgubo, kot razlog pa navajajo podcenjene določene zdravstvene storitve in drastično znižanje cen obravnav covidnih bolnikov. V bolnišnici sicer, skladno z zakonskimi določili, načrtujejo uravnotežen poslovni rezultat.

»Veliko skrbi in prizadevanj bomo usmerili v zagotavljanje ustrezne strukturne uravnoteženosti kadra. Pri tem bomo večji del pozornosti usmerili na pridobivanje urgentnih zdravnikov, ki jih je premalo in še ti se odločajo za delo v urgentnih ekipah na terenu (v prehospitalnih enotah). Še naprej bomo nadaljevali z aktivnostmi, ki so namenjene nadomestitvi odhodov zdravnikov internistov. Poudarjamo, da je to še posebej velik problem, ki je nastal v času covid epidemije, saj je število dežurnih mest poraslo z 31 na kar 42. Prav tako bo od nas veliko napora zahtevalo pridobivanje negovalnega kadra, ki ga zaradi intenzivnega upokojevanja »baby boom« generacije na eni ter odhodov na porodniško na drugi strani, težko tako hitro nadomeščamo,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Svet zavoda je potrdil tudi program dela in finančni načrt za letos, v katerem je predvidenih za 12 milijonov evrov investicij, prizadevanja pa bodo usmerili predvsem v pridobivanje kadra. V bolnišnici se namreč srečujejo s pomanjkanjem zdravnikov internistov in negovalnega osebja. »Zavedamo se, da je delo v urgentnem centru v času COVID-a še posebej težko obvladljivo, zato si bomo še naprej prizadevali za optimalnejšo organiziranost in obvladovanje dela v njem in intenzivnim sodelovanjem z zdravniki primarnega nivoja,« pravijo.

Z mesta strokovnega direktorja SB Novo mesto je na četrtkovi seji zavoda odstopil Milivoj Piletič, ki ga bo kot vršilec dolžnosti zamenjal Boštjan Kersnič.

Vodstvo je Svetu zavoda predstavilo tudi izhodišča strateškega razvoja bolnišnice, ki so ocenjena na približno 55 milijonov evrov in vsebujejo velike naložbene ter strokovne posodobitve bolnišnice. »Skladno s tem vodstvo sledi ukrepom zagotavljanja večje dostopnosti storitev, posledično zagotavljanje večje varnosti, prilagajanje demografskim spremembam, posodabljanju medicinske in informacijske opreme z digitalizacijo ter ohranjanju dolgoročne vzdržne, kakovostne in socialno naravnane zdravstvene oskrbe,« še sporoča vodstvo novomeške bolnišnice. Slednje poudarja, da je potrebno zastavljene načrte izvajati v razmerah, ko imamo v državi še vedno prisoten covid-19, ki lahko še tako dobro zastavljene načrte spremeni.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj