Na vsebino

V novomeški porodnišnici se nadaljuje trend rasti porodov

V novomeški porodnišnici so imeli lani 1.200 porodov. Več je bilo dečkov, skupaj 619, deklic pa 590. Rodilo se je tudi devet parov dvojčkov. To pomeni, da se trend rasti porodov v regijski porodnišnici nadaljuje. V letu 2022 se imeli namreč v novomeški porodnišnici 1.181 porodov. Rodilo se je 612 dečkov in 578 deklic ter ravno tako devet parov dvojčkov.

Sicer pa so v porodnišnici v Novem mestu tudi preteklem letu nadaljevali modernizacijo. Prenovili so celoten ambulantni del in tudi porodniški ter ginekološki oddelek, ki sta sedaj bolj svetla, prijazna in opremljena z novimi posteljami. Vse sobe na porodniškem oddelku so dvoposteljne, omogočajo pa tudi udobne enoposteljne sobe in družinski apartma za doplačilo.

Vse porodne sobe so opremili s sodobnimi in bolj udobnimi porodnimi posteljami, ki omogočajo tudi spreminjanje položajev med rojevanjem. Po predhodnem ogledu in posvetu omogočajo tudi porod v vodi. Poleg porodnice je pri porodu lahko še ena zdrava oseba, v kolikor se porodnica odloči, da bi želela imeti pri porodu tudi doulo. Spodbujajo čim bolj naraven porod brez nepotrebnega poseganja v naravno dogajanje, če je to seveda varno za porodnico in otroka.

V slovenskih porodnišnicah lani zabeležili 16.811 porodov

V letu 2023 je bilo v slovenskih porodnišnicah po preliminarnih podatkih 16.811 porodov, kar je 613 ali 3,5 odstotka porodov manj kot v letu 2022. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) na podlagi podatkov ocenjujejo, da so mamice v Sloveniji v lanskem letu rodile okoli 17.100 novorojenčkov. Končno število rojenih otrok sicer še ni znano, glede na izkušnje iz prejšnjih let pa na NIJZ sklepajo, da je okoli tri odstotke otrok rojenih po več plodni nosečnosti torej dvojčki in trojčki.

Po preliminarni oceni 17.100 novorojenčkov obstaja možnost, da se je v Sloveniji lani rodilo najmanj otrok, odkar na NIJZ spremljajo podatke. Do sedaj se je najmanj otrok rodilo leta 2003, za tem pa je do leta 2010 število rojenih otrok naraščalo. Od takrat pa število rojstev ponovno upada, z izjemo manjšega porasta rojstev v letu 2021, so zapisali na spletni strani NIJZ.

Število porodov je v letu 2023 v primerjavi z letom 2022 upadlo v osmih porodnišnicah, največji upad so zabeležili v Kranju. Porast oziroma enako število porodov v primerjavi z letom prej so po navedbah NIJZ zabeležili v šestih porodnišnicah, največji porast pa je bil na Jesenicah.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj