Na vsebino

V občini Črnomelj številni obsežni projekti (foto & video)

V občini Črnomelj preteklo leto na naložbenem področju ocenjujejo kot uspešno, hkrati pa imajo ambiciozne načrte tudi v letu 2024. Med drugim nameravajo nadaljevati gradnjo nove Osnovne šole Loka in prizidka k OŠ Dragatuš. Zaključujejo projekt obnove črnomaljskega gradu in se pripravljajo na gradnjo prizidka k Zdravstvenemu domu Črnomelj. Projekte je na današnji novinarski konferenci ob občinskem prazniku predstavil župan Andrej Kavšek s sodelavci. Predstavili so tudi aktivnosti ob letošnjem Letu domovine v občini.

V letu 2023 so sicer po besedah župana za naložbe namenili več kot polovico od okoli 25 milijonov evrov težkega proračuna. Iz državnega proračuna so pridobili okoli 4,6 milijona evrov, iz evropskega pa okoli dva milijona. Med pomembnejšimi lanskimi naložbami je izpostavil zaključek triletnega projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Kolpe, s katerim so dosegli nekaj več kot 98-odstotno priključenost na kanalizacijsko omrežje, statično sanacijo črnomaljskega dijaškega doma in ureditev koloparka v Loki.

Na problematiko dotrajanih občinskih cest in potrebo po izgradnji kanalizacijskega omrežja tudi izven samega mesta Črnomej, je opozoril Vinko Kunič.

V preteklem letu je Občina Črnomelj v okviru evropskega projekta pridobila nove defibrilatorje, ki so jih namestili na desetih lokacijah po občini. Med lanskimi zaključenimi projekti je župan izpostavil še izgradnjo gozdne ceste Cirnik – Banova Rupa, postavitev nove postaje za električna kolesa pri poslovni stavbi Avto Krka ter nakup dodatnih treh električnih koles.

Občina je sicer v letu 2023 v proračunu namenila okoli 400.000 evrov za obnove vodovodov, okoli 240.000 evrov za obnove kanalizacij, okoli 800.000 za obnove lokalnih cest in približno 145.000 evrov za ureditve javnih razsvetljav, kar znaša okoli 1,6 milijona evrov, ki jih je vložila v posamezne krajevne skupnosti.

Gradnja šolskih stavb poteka v skladu s časovnico

Gradnja težko pričakovane nove osnovne šole Loka napreduje v skladu z načrtovano časovnico. Otroci, starši in zaposleni v šoli bodo v novo stavbo lahko vstopili predvidoma z letošnjim novim šolskim letom. Gradbeni stroji brnijo tudi v Dragatušu, kjer poteka gradnja prizidka k tamkajšnji osnovni šoli. "Stavba je zaprta, narejena je fasada, notranjost pa bomo zaključevali korak po koraku, glede na razpoložljiva sredstva," je povedal Kavšek, ki načrtuje, da bo prizidek končan v dveh letih.

Pri obnovi črnomaljskega gradu so v preteklem letu med arheološkimi izkopavanji v enem izmed prostorov odkrili 2,10 metra širok polkrožni temelj domnevnega stolpa, ki se je naslanjal na zidove ene izmed starejših faz gradu. Obnova sicer poteka po načrtu, do konca leta 2025 bo obnovljena še fasada grajskega stolpa, izvedena drenaža, nabavljena tehnična oprema za dogodke in multimedijska oprema ter izdelana razdelilna kuhinja. Podrobneje Željka Karin Biličič...

Dela se nadaljujejo tudi v poslovni coni TRIS Kanižarica. Ureditev infrastrukture zajema izgradnjo določenih delov cest z vso pripadajočo fekalno in meteorno kanalizacijo, javno razsvetljavo, vodovodom, pločniki in zasaditvami. V okviru projekta je že izdelana vizija poslovne cone in postavljena mala sončna elektrarna. Več je povedala Anita Jamšek.

V pripravi kar nekaj večjih naložb

V občini se pripravljajo tudi na gradnjo prizidka k zdravstvenemu domu. "Šlo bo za kar veliko naložbo, s katero bo zdravstveni dom pridobil 1200 kvadratnih metrov, kar bo stalo okoli 3,5 milijona evrov," je pojasnil župan Kavšek. V prizidku bodo uredili satelitski urgentni center, vanj bodo preselili tudi laboratorij, ki dela analize za potrebe zdravstva za širše območje Bele krajine.

Eden od pomembnejših projektov bo še obnova Kulturnega doma Črnomelj, ki jo sicer načrtuje ministrstvo za kulturo. Objekt je namreč kulturni spomenik državnega pomena in je v lasti države. Razpis za izbiro izvajalca je po županovih besedah v teku in bo zaključen konec februarja. "Če bodo prispele ustrezne ponudbe, bi lahko dela stekla do poletja," je povedal.

Letos nameravajo v Črnomlju začeti projekt Ajdovo zrno, v okviru katerega bodo uredili obhodno pot okoli mestnega jedra, tržnico, parkirne površine za turiste z dvema polnilnicama za električne avtomobile in servisno polnilno postajo za kolesa. Skupaj s tem bo sovpadla obnova mostu na Majer, ki naj bi stekla konec pomladi.

V okviru celovitega pristopa k ureditvi območja z namenom varovanja habitata črne človeške ribice so v usklajevanju in izdelavi idejne zasnove za odvajanje in čiščenje odpadnih voda, v nadaljevanju pa bo potrebna projektna dokumentacija za pridobitev vseh gradbenih dovoljenj in izvedbo. Sočasno je ministrstvo pri znanstvenoraziskovalnem centru naročilo analizo habitata, ki bo dala uporabne rezultate in usmeritve za nadaljnje delo.

Sicer pa v Črnomlju čakajo na odprtje javnih razpisov za pridobivanje evropskih sredstev. Z njimi želijo med drugim urediti Jurjevansko drago, Kreativno hišo mladih (v nekdanjem Hotelu Lahinja) in Športni park Loka.

Leto domovine prinaša številne dogodke

V občini Črnomelj je leto 2024 razglašeno za Leto domovine. V prostorih nekdanjega sokolskega doma, današnjega Kulturnega doma Črnomelj, je namreč 19. in 20. februarja 1944 potekalo prvo zasedanje Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS) in s tem prve izvoljene slovenske vlade. Skozi vse Leto domovine 2024 se bo tako zvrstila vrsta dogodkov in različnih prireditev, s katerimi želi Občina Črnomelj prispevati k ozaveščanju o pomembnih in prelomnih mejnikih zgodovine, ki nas že desetletja učijo o tem, da ne svoboda ne narodov obstoj nista samoumevna. Ob tem v ponedeljek, 19. februarja, v Kulturnem domu Črnomelj ZIK Črnomelj v sodelovanju z občino pripravlja proslavo ob 80. obletnici prvega zasedanja SNOS v Črnomlju.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj