Na vsebino

V občini Metlika se je zaključil 7. Evropski teden mobilnosti

Občina Metlika je letos že sedmič sodelovala v projektu Evropski teden mobilnosti, ki vsako leta traja od 16. do 22. septembra.

Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so sofinancirane s strani Ministrstva za okolje in prostor iz Sklada za podnebne spremembe. Slogan letošnjega Evropskega tedna mobilnosti je bil »Živi zdravo. Potuj trajnostno«.

Občina je skupaj z drugimi zavodi in organizacijami v občini v tem obdobju organizirala sklop dogodkov, pod skupnim imenom Parkirni dan. Skozi dogodke je ozaveščala in promovirala trajnostno mobilnost in spodbujala k spremembi potovalnih navad in načinu razmišljanja v bolj trajnostno naravnane navade, kot so hoja, kolesarjenje, uporaba javnega prevoza in parkiranje zunaj mestnih jeder.

Parkirni dan 2021 je v četrtek, 16. septembra, z delavnico »Skupaj spremenimo PARKing PLAC v PARK PLAC za druženje in počitek« otvorila mlada krajinska arhitektka, Senta Badovinac Bajuk, ki je s svojo idejo sama pristopila do nas. Dogodek je zasnovala in izvedla v sklopu nastajanja magistrske naloge na Oddelku za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Senta je na Mestnem trgu z ekipo sestavila urbano opremo, leseni klopi in korita ter vanje posadila rastline. Cilj projekta je, da se ljudje začnejo zavedati, da sta to mestna trga, kjer naj bi se zadrževali in družili prebivalci ter obiskovalci in ne, da je to prostor namenjen zgolj avtomobilom. S projektom bodo trajno ukinjena tri parkirna mesta na Mestnem trgu - zadnja dva pri cerkvi in eno pri trgovini Bon Bon, ki je trenutno zaradi del začasno postavljeno na Partizanskem trgu. To sovpada tudi s prihodnjo ureditvijo starega mestnega jedra Metlike, ko se naj bi velika večina avtomobilov umaknila s trgov. Pred Hišo dobrot Bele krajine se je postavilo novo stojalo za kolesa.

V petek, 17. septembra, je v Mladinskem centru Metlika potekala delavnica »Živeti v Metliki: mladina danes in jutri«, ki jo je organiziral Zavod za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika. Z Majo Drobne, ki ima že ogromno izkušenj s področja mladinskega dela in pripravo strategije za mlade, je pogovor tekel o položaju mladih v metliški občini, česa si želijo in kaj pogrešajo v naši občini. Prisotni so pisali odgovore na »provokativno« vprašanje "Če bi bil župan(ja) občine Metlika, bi za mlade naredil(a)"... Pridobljeni odgovori nam bodo v veliko pomoč pri nadaljnjem delu na področju mladine.

V soboto, 18. septembra, je na Partizanskem trgu potekala tržnica lokalnih dobrot »Grem na Plac«, na kateri so sodelovali Zeliščna Kmetija Kočevar, Kmetija Pavlovič, Tatjana Flajnik z izdelki iz volne, Jasmina Skoliber z Lončarstvom SKOL – lončeni izdelki, Kapušin Kraft Pivovarna in Marko Vidic s Chilli omakami. Na trgu so bile razstavljene slike drugošolcev Osnovne šole Metlika, ki so v preteklem tednu ustvarjali na temo trajnostne mobilnosti. Poskrbljeno je bilo tudi za najmlajše, ki so uživali v poučni predstavi na temo prometa in varnosti "Z Majo v šolo", animatorke Maje Jovanovič. Sobotni večer se je zaključil s koncertom črnomaljske glasbene skupine Pulover, ki je na Partizanski trg s svojim repertoarjem pesmi in vrhunsko izvedbo prinesla obilo pozitivnih vibracij in nam pričarala čudovit večer. Celoten sobotni program je organiziral Zavod za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika.

Tudi nedelja, 19. september, je bila namenjena najmlajši generaciji. Mladi, nadobudni plesalci in plesalke so uživali v plesni delavnici pod vodstvom Plesnega društva Krokar.

V torek, 21. septembra, so Partizanski trg obiskali prvošolčki Osnovne šole Metlika, Osnovne šole Podzemelj in Podružnične šole Suhor. Ljudska knjižnica Metlika je zanje pripravila pravljico z ustvarjalno delavnico. Trg so popestrili z otroškim smehom, ustvarjalnostjo in igrivostjo.

V torek, 21. septembra, je na Partizanskem trgu zaživela popravljalnica koles s Trgovino Koles Smole. Jože Smole je na trgu usposobil kar nekaj koles - popravil oz. nastavil menjalnike, napolnil in zakrpal zračnice, za testno vožnjo pa sta bili za obiskovalce na voljo dve električni kolesi.

Letošnji Parkirni dan se je zaključil v sredo, 22. septembra, z razpravo 6. razreda Osnovne šole Podzemelj in 7. A razreda Osnovne šole Metlika na temo trajnostne mobilnosti. Ana Kukić iz Občine Metlika je z učiteljicama Barico Flajnik Koželj iz Osnovne šole Podzemelj in Darjo Juršič Fir iz Osnovne šole Metlika, zastavila zanimivo in razgibano učno uro na temo zdravja, okolja in varnosti v povezavi z mobilnostjo ter stanjem v naši občini. Učenci so, polni idej, uživali v učilnici na prostem, na svežem zraku in v trgu brez avtomobilov.

Zaradi izgradnje toplovoda na Mestnem trgu je letošnji Parkirni dan v okviru Evropskega tedna mobilnosti potekal na Partizanskem trgu. Zaradi slabega vremena so bile odpovedane petkove aktivnosti (17. september) v organizaciji Športnega društva Pungart, Kulturno umetniškega društva Plac in skupna telovadba z obiskovalci po programu Šole zdravja v Občini Metlika. Zaradi nepredvidenih del na Partizanskem trgu so bile odpovedane gibalne igre za otroke »Vrtec na trgu«, napovedane za ponedeljek, 20. septembra.

V okviru Evropskega tedna mobilnosti so aktivnosti izvajali tudi Osnovna šola Metlika, Otroški vrtec Metlika, Osnovna šola Podzemelj, Ljudska knjižnica Metlika, Šola zdravja Metlika, Suhor, Gradac, Podzemelj, Radovica in Božakovo, Svet za preventivo in vzgojo Metlika, Center za krepitev zdravja Bela krajina v okviru Zdravstvenega doma metlika in Društvo prijateljev mladine Metlika.

Kljub vsem razmeram, ocenjujemo izvedbo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, kot uspešno. Vsem soorganizatorjem se zahvaljujemo za ideje, čas, pripravljenost in odzivnost pri oblikovanju in izvedbi letošnjega Parkirnega dne in Evropskega tedna mobilnosti. Zahvaljujemo se vsem obiskovalcem, ki ste se udeležili dogodkov in bili z nami. Se vidimo drugo leto, na osmem Evropskem tednu mobilnosti!

Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so financirane s strani Ministrstva za okolje in prostor – Sklada za podnebne spremembe.

Vir: Občina Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj