Na vsebino

V ponedeljek nazaj v šole, policijska ura se ukinja, gostinske terase zaprte

V nedeljo se končuje 11-dnevno zaprtje države, zato je vlada pretresla in na novo določila vladni semafor. S ponedeljkom bo enotno za vso državo predvidoma teden dni veljala rdeča faza, v kateri so šole in vrtci po novem odprti in ni več policijske ure.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci vlade potrdil, da se v ponedeljek znova odpirajo šole, ukinja pa se omejitev gibanja v nočnem času. Še vedno bo veljala omejitev zbiranja ljudi na javnih mestih. V ponedeljek bo enotno za vso državo začela veljati rdeča faza, teden dni pozneje pa so ukrepi načrtovani po regijah.

V rdeči fazi se še ne odpirajo terase in vrtovi gostinskih lokalov, to sledi v oranžni fazi. "V prihodnjih tednih verjamemo, da bo to v določenih regijah zelo kmalu mogoče," je povedal Poklukar. Enako velja za sprostitev gibanja med regijami.

Maske na prostem ob ustrezni razdalji ne bodo več potrebne, epidemija pa bo podaljšana še za 30 dni.

V rdeči fazi so v celoti odprte osnovne šole, srednje šole po modelu C (dijaki redno obiskujejo srednjo šolo), na fakultetah pa lahko potekajo izpiti in seminarji do deset ljudi. Odprti so tudi muzeji, knjižnice in galerije. Znova bodo dovoljeni tudi treningi in športna tekmovanja na državni ravni, tudi za kadete in mladince, ter brezkontaktne športne aktivnosti do desetih ljudi.

Hkrati se odpirajo nekatere servisne storitve, trgovine, dijaški domovi, glasbene šole, mogoča je izvedba baleta in drugih plesnih dejavnosti. S ponedeljkom se odpirajo tudi smučišča, ob pogojih, ki so veljali še pred zadnjim zaprtjem, torej s predhodnim testiranjem.

Več lahko preberete TUKAJ.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj