Na vsebino

V prihodnjih letih skupen regijski center za zaščito in reševanje

Foto: mors
Foto: mors

Župan mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in minister za obrambo Matej Tonin sta pred dnevi v Novem mestu podpisala pismo o nameri za gradnjo novega objekta Regionalnega središča za zaščito, reševanje in pomoč Novo mesto. Okoli pet milijonov evrov vredna gradnja centra na območju vojašnice bo stekla po pridobitvi dovoljenj in sredstev.

V dolenjski prestolnici bodo pod eno streho združili vse službe, ki sodijo v sistem zaščite in reševanja ter danes nimajo ustreznih prostorov. Gre za poklicne gasilce, civilno zaščito, jamarje, podvodno reševalno službo, reševalno postajo in vse ostale službe z območja mestne občine Novo mesto ter širšega območja Dolenjske in Bele krajine. S tem želijo doseči večje sodelovanje med službami ter okrepiti sistem zaščite in reševanja ter njegovo učinkovitost.

Lokacija novega centra bo na območju Vojašnice Franca Uršiča Novo mesto, kjer so zemljišča v lasti države in v upravljanju ministrstva za obrambo. Macedoni je prepričan, da lahko z delovanjem poklicnih gasilcev v bližini vojašnice povežejo oba sistema in dosežejo sinergije.

Podpisano pismo o nameri določa sodelovanje med ministrstvom in novomeško občino pri urejanju zemljiško pravnih razmerij za zemljišča in nepremičnine, ki bodo vključene v izgradnjo središča.

Zaenkrat še ni jasno, kdaj bi gradnja lahko stekla. "Mi bomo naredili vse, da bi bila projektna dokumentacija pripravljena v naslednjem letu," je povedal Macedoni in dodal, da bo največ odvisno od finančnega okvira. "Trenutno še nimamo vseh odgovorov glede zaprtja finančne konstrukcije," je pojasnil župan, ki si želi, da bi za gradnjo centra dobili tudi evropska sredstva.

Tonin je glede tega povedal, da jim je v tem mandatu v odnosu do Evropske komisije uspelo izpogajati, da se lahko iz evropskih sredstev financirajo tudi projekti, ki se ukvarjajo s podnebno pogojenimi naravnimi nesrečami. "Zato gradimo nacionalni center, kjer bomo pod eno streho združili celotno upravljanje v primerih tovrstnih nesreč. Temu sledi tudi Novo mesto," je dejal Tonin.

Računa, da bo za gradnjo centra, ki naj bi stal od pet do šest milijonov evrov, pomemben delež sredstev prispevala občina. "Določene možnosti pa bodo tudi iz evropskih sredstev in državnega proračuna," je napovedal Tonin, ki verjame, da jim bo s skupnimi močmi uspelo v nekaj letih nov center uresničiti.

Vir: STA
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj