Na vsebino

V Rosalnicah nova parkirišča

Rosalnice so razpotegnjeno naselje na robu Kolpske terase in so od Metlike oddaljene dobra dva kilometra. Ime so dobile po rusaljah, starem običaju poganskih Slovencev, ki so spomladi na grobovih zažigali kresove.

V Rosalnicah se nahaja znano romarsko središče Tri fare. Zgodovina cerkva in stavbni razvoj kompleksa še nista v celoti pojasnjena. Zanimivo je, da so vse gotske cerkve, zbrane za enim obzidjem, kjer je tudi pokopališče. Obzidje je deloma verjetno še ostanek protiturškega tabora. Na podlagi Valvasorjeve omembe in drugih zgodovinskih okoliščin so nekateri pisci mnenja, da so cerkve v drugi polovici 12. stoletja sezidali nemški vitezi templjarji. V 14. stoletju se je župnija v Rosalnicah (Logu) osamosvojila. Leta 1469 pa so zaradi turških pustošenj sedež župnije prenesli v mesto Metliko.

V romarskem središču Tri fare boste odslej lažje našli parkirno mesto, saj je tam na novo urejenih 18 zelenih parkirnih mest. Do novega pokopališča na vzhodni strani cerkve in do novih parkirišč se boste lahko sprehodili po novo urejenih peščenih poteh. Dela v vrednosti slabih 42 tisoč evrov je izvedla Komunala Metlika.

Čez Rosalnice poteka tudi železniška proga Ljubljana - Metlika, na obrobju naselja pa se nahaja največje romsko naselje v občini - zaselek Boriha.

Ste vedeli, da ima v Rosalnicah sedež tudi edina velika družba v Beli krajini, Kolpa, d.d.? Poleg nje pa še Komet Metlika in Komet plus.

Vir: Občina Metlika: foto: Borna Miljavac Purgar

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj