Na vsebino

V Semiču čuječno

Kulturni center Semič in Sem'ška mladina sta 10. februarja organizirala delavnico z naslovom Čuječnost - kaj dobrega mi prinaša zavestna prisotnost v tem trenutku, ki jo je vodila univ. dipl. psihologinja in kognitivno-vedenjska terapevtka dr. Sabina Prah. "Trenutno številni mladi Belokranjci in Belokranjke svoje misli utapljajo v izpitnem obdobju. Učenje in izpiti so ta hip center življenja naših študentov. Tudi ostali se s problemom, da niso prisotni v trenutku, srečujejo zaradi svojega dela in drugih družinskih obveznosti. Za delavnico čuječnosti smo se odločili zaradi velikega pomena, ki ga ima na duševno zdravje," pravi mladinska delavka Lidija Kočevar.

Čuječnost je v zadnjih desetletjih postala učinkovit nabor tehnik za zdravljenje anksioznosti, depresije, kronične bolečine, tinitusa, oslabljenega imunskega sistema in tudi učinkovit način zniževanja stresa. Znanstveno dokazano prinaša številne blagodejne učinke, med drugim zmanjšuje napetost, občutek obremenjenosti, anksioznost, depresivnost, jezljivost in reaktivnost, povečuje pa občutek zadovoljstva in blagostanja, pomirjenosti, odpornosti na spremembe, izboljšuje kvaliteto spanja in imunski sistem.

Udeleženci delavnice so med drugim spoznali, da o sedanjosti razmišljamo samo sedem odstotkov časa. Precej več časa namenimo razmišljanju o preteklosti ali prihodnosti. Dr. Sabina Prah je razložila, kako delujejo naši možgani in kakšne funkcije opravljajo posamezni deli tega najkompleksnejšega in najbolj dovršenega organa v našem telesu. Udeležence delavnice je tudi vodila skozi številne formalne in neformalne vaje čuječnosti.

Vir: KC Semič, foto: Lidija Kočevar
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj