Na vsebino

V Beli krajini lani kljub kislemu poletju več turističnih nočitev

Turistična destinacija Bela krajina je v letu 2023 zabeležila 97.104 nočitev, kar je pet odstotkov več v primerjavi s predkoronskim letom 2019. Domače turistične ponudnike veseli, da se je število nočitev povečalo kljub izredno slabim vremenskim razmeram v poletnem času in katastrofalnim poplavam v Sloveniji, ki so povzročile odpovedi rezervacij tudi v Beli krajini.

Razmerje med domačimi in tujimi gosti znaša 69:31 v korist domačih gostov. Tuji gostje so bili predvsem Nemci, Nizozemci, Italijani, Belgijci, Francozi, Hrvati in Avstrijci, ki predstavljajo slabih 20 odstotkov vseh nočitev v Beli krajini. Po pričakovanjih se je statistika obiska Bele krajine približala realni sliki iz leta 2019.

Upad domačih gostov nadomestili tuji

V letu 2023 so v Beli krajini zaznali trend naraščanja števila nočitev tujih gostov, ki se je v primerjavi z letom prej povečalo za 25 odstotkov, število nočitev domačih gostov pa je v primerjavi z letom 2022 padlo za 23 odstotkov. Med tujimi gosti so največ prenočitev ustvarili Nemci (7.438) kar predstavlja četrtino vseh nočitev med tujimi gosti. Glede na leto 2022 je rast nemških gostov 34-odstoten. Na drugem mestu se nahajajo Nizozemci z ustvarjenimi 4.009 nočitvami, ki pa so ustvarili za 13 odstotkov manj nočitev kot v preteklem letu. Verjetni razlog je v spremembi načina potovanja in izbire primarne destinacije pri nizozemskih turistih (trend upadanja obiskanosti Hrvaške). Na tretjem mestu se nahajajo Italijani, pri katerih se je odstotek nočitev povečal za 30 odstotkov. Omeniti velja še povečanje nočitev obiskovalcev iz Francije za 105 odstotkov in Hrvaške za 41 odstotkov.

V lanskem letu so gosti v Beli krajini največkrat prenočevali v kampih in glampingih (44 odstotkov). V sobah in apartmajih, depandansah ter podobnih obratih so prenočevali v 23-ih odstotkih, medtem ko je bilo 27 odstotkov nočitev ustvarjenih v drugih nastanitvenih obratih, kamor sodijo centri šolskih in obšolskih dejanvosti, hostli in planinski domovi. V hotelih je prenočevalo dobrih šest odstotkov gostov.

"Povprečna doba bivanja je v letu 2023 znašala 2,5 dni. Z namenom trenda rasti nočitev, desezonalizacije in podaljšanje povprečne dobe bivanja (cilj je 3 dni) v letu 2024 nadaljujemo promocijo na domačem in tujih trgih preko sejmov in borz, digitalne promocije ter aktivnosti za dvig kakovosti storitev, ponudbe in razvoja trajnostnih praks v turizmu. Nadaljevali bomo s projektom Okusi Bele krajine, KBZ Belokranjsko, povečali promocijo projekta Odprta vrata Bele krajine in ostalih doživetij v destinaciji," so še v oceni turističnega leta 2023 zapisali v DMO Bela krajina.

Vir: DMO Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj