Na vsebino

To so šampioni letošnje Vinske vigredi

Društvo vinogradnikov Metlika je v soboto organiziralo ocenjevanje vin za letošnjo 42. Vinsko vigred, ki bo od 17. do 19. maja potekala v Metliki. Tri ocenjevalne komisije so letos v oceno prejele 240 vzorcev, kar je nekoliko več kot lani.

Letošnje ocenjevanje je bilo po besedah vodje ocenjevanja Andreja Bajuka zelo uspešno, saj so nagrajena vina številčna, kar dokazuje, da je za vinogradniki še eno uspešno leto. Predvsem pri vinih belokranjec in metliška črnina so letošnje ocene krepko čez 17 točk, kar pomeni, da kakovost teh vin raste in da imata omenjeni zvrsti še velik potencial.

S šampionom predikatnih in posebnih vin se lahko znova pohvalijo v Vinski kleti Prus s Krmačine, kjer so za sauvignon, suhi jagodni izbor, letnik 2001, prejeli oceno 19,87. To je tudi najvišje ocenjeno vino na letošnjem ocenjevanju.

Naziva šampion belokranjec PTP in šampion metliška črnina PTP si je tudi letos prislužila Vinska klet Metlika, kjer so pridelali tudi prvaka rumenega muškata, letnik 2023.

Naziv šampion suhih vin tekočega letnika si je za traminec, letnik 2023, prislužila Hiša vina Pečarič iz Čuril. Slednja se ponaša tudi z nazivom prvaka chardonnaya.

Najboljše tuje vino, suhi jagodni izbor laški rizling 2001, pa je letos donegoval Josip Rajaković s hrvaških Krašićev.

Po končanem ocenjevanju vin je strokovna komisija obiskala aktualne šampione in preverila, ali je ocenjeno vino tudi dejansko v njihovih kleteh.

Slovesna podelitev diplom za ocenjena vina in šampionskih nazivov bo na otvoritveni slovesnosti letošnje Vinske vigredi, 17. maja.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj