Na vsebino

V skrivnostni skrinji s podstrešja smo brskali po spominih ob 130-letnici štrekljevske šole

Na prireditvi sta se turistki (Nika Cimerman in Kaja Veselič, 6. r.), ki sta obiskali Štrekljevec, navdušili nad majhno šolo tam na ovinku in si drznili vstopiti. Na podstrešju šole sta našli ogromno skrinjo, jo odprli in v njej našli veliko spominov, ki so jih zapisali učenci podružnične šole Štrekljevec.

Tako je bila včeraj idealna priložnost, da so učenci ob 130-letnici podružnične šole na Štrekljevcu uprizorili nekaj spominov iz skrinje – prikazali so, kako so se včasih zabavali s kostanji, kako so namesto športnega dneva pospravljali drva v drvarnico, kako jih je učitelj s traktorjem peljal na naravoslovni dan na Krupo in pa kako so kopali jamo za ribnik na šolskem smetišču. Učenci so se predstavili še s folkloro, z otroškim pevskim zborom, skozi oči šole je šolo predstavila Tinkara Ogulin, z recitacijo nas je razveselila nekdanja učenka šole Natalija Kastelec in pa z igranjem na instrumente. Scena je nastajala med prireditvijo, slikala jo je Lina Konda.

Gospa ravnateljica mag. Andreja Miketič je v govoru zajela pomembne mejnike šole, gospa županja mag. Polona Kambič je predstavila vpliv in pomen podružnične šole za kraj, gospa Silva Jančan, nekdanja ravnateljica OŠ Semič, pa se je dotaknila spominov, ki jo vežejo na štrekljevsko podružnično šolo. Ob koncu prireditve je še vodja podružnične šole Simona Ritonija predstavila, kako poteka delo na podružnični šoli in povabila vse obiskovalce k odprtju spominske učilnice v šolo, ki sta jo oblikovala Miha in Vlasta Henigsman z učenci, kjer sta ravnateljica in županja s prerezom traku slavnostno otvorili spominsko učilnico.

Naši podružnični šoli ob tako visokem jubileju želimo predvsem, da bi še dolgo stala tam na ovinku, ob cesti, sredi vasi in da bi odpirala svoja vrata vsem učencem okoliških krajev in bila njihov drugi dom še dolga dolga leta ….

Vir: OŠ Semič, PŠ Štrekljevec
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj