Na vsebino

V Vinski kleti Metlika vse nared za pričetek trgatve (video)

V Vinski kleti Metlika s trgatvijo letošnjega pridelka začenjajo prihodnji teden, ko bodo pričeli trgati grozdje zgodnjih rdečih sort portugalka, gamay, šentlovrenka in zweigelt. Nadaljevali bodo s trgatvijo zgodnjih belih sort, kot so sivi pinot, chardonnay in sauvignon.

Z letošnjo trgatvijo bodo začeli približno 14 dni kasneje kot preteklo leto. Razlog so predvsem slabše vremenske razmere v pozno spomladanskih in poletnih mesecih, ki so pospešile razvoj bolezni, predvsem peronospore. Po pričakovanjih vodje Vinske kleti Metlika Igorja Pluta, nameravajo s trgatvijo zaključiti do sredine oktobra, v tem času pa si želijo suhega in zmerno toplega vremena.

Belokranjski vinogradi so jo glede neurij v poletnih mesecih v primerjavi z nekaterimi drugimi območji po Sloveniji, dokaj dobro odnesli. Po prvih ocenah bo pridelek količinsko na nivoju lanskega ali malenkost manjši. Kakovost bo po mnenju Pluta odvisna od posamezne sorte, saj je nekatere prizadela zlasti peronospora.

Po besedah Pluta bodo odkupne cene grozdja letos nekoliko višje v primerjavi z lani.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj