Na vsebino

V ZD Črnomelj krpajo kadrovske luknje

Andrej Matkovič, direktor ZD Črnomelj.
Andrej Matkovič, direktor ZD Črnomelj.

Na stotine prostih delovnih mest je razpisanih v zdravstvu, odziva na razpise pa marsikje nobenega. Kadrovska stiska pesti tudi Zdravstveni dom (ZD) Črnomelj, kjer si bolj ali manj uspešno prizadevajo, da bi dobili še kakšnega zdravnika.

Konec lanskega leta je bilo v ZD Črnomelj zaposlenih 128 delavcev, od tega 12 zdravnikov, dva zdravnika specializanta, osem zobozdravnikov ter zobozdravnik specializant. Zavod je zapustilo 20 delavcev, od tega so bile štiri upokojitve, ostali pa so odšli zaradi izteka začasnih pogodb ali sporazumne odpovedi delovnega razmerja. Na novo so zaposlili 22 delavcev.

Zaradi preselitve v drugi kraj je delo v Črnomlju konec oktobra zapustila specializantka družinske medicine. Specializantka pediatrije, ki je specializacijo opravljala za področje dolenjske regije, pa se je po zaključenem specialističnem izpitu zaposlila v novomeški bolnišnici. Konec leta so tako v ZD Črnomelj ostali z eno specializantko pediatrije.

Tako kot drugod po Sloveniji je zlasti pereče področje družinske medicine, kjer po odhodu specialista družinske medicine v Črnomlju niso uspeli zaposliti nadomestnega zdravnika. Njegovo delo so v ambulanti prevzeli ostali redno zaposleni zdravniki. So pa uspeli zaposliti zdravnico iz Srbije, ki nima specializacije in je prevzela urgentno ambulanto.

Pereče tudi pomanjkanje zobozdravnikov

Še večje težave imajo v Črnomlju s pomanjkanjem zobozdravnikov. Dve zobozdravnici sta bili v lanskem letu na porodniški odsotnosti, en zobozdravnik pa na daljši bolniški odsotnosti. Za nobenega od njiju niso uspeli zaposliti nadomestnih zobozdravnikov, tako da so program izvajali s pomočjo zunanjih pogodbenih izvajalcev. Teh se poslužujejo tudi na področju ortodontije, kjer se problem vleče že vrsto let oziroma vse od odhoda specialistke čeljustne in zobne protetike. Na javni razpis, ki je odprt že vse od leta 2017 se ni prijavil še nobeden kandidat. Ministrstvo za zdravje je že dvakrat razpisalo koncesijo, a tudi ta ni bila oddana. Rešitev se po besedah direktorja ZD Črnomelj Andreja Matkoviča nakazuje septembra, ko naj bi mladi zobozdravnik opravil specialistični izpit iz čeljustne in zobne ortopedije. S tem bi po nekaj letih v zavodu znova imeli svojega ortodonta.

S kadrovskimi vrzelmi so se lani srečali tudi na področju laboratorijskih delavcev, psihologov, fizioterapevtov in zobnih asistentk. Slednjih v sistemu izobraževanja sploh ni več, tako da namesto njih zaposlujejo zdravstvene tehnike, ki pa niso usposobljeni za delo v zobozdravstvu.

O praznih čakalnicah

Ob vsesplošnem pomanjkanju kadra, se bo letos šest zaposlenih v ZD Črnomelj upokojilo, med njimi tudi zdravnica pediatrinja. »Že vsa leta je obremenjenost zdravstvenih delavcev zelo velika. Zdravniki poleg svojega rednega dela v ambulanti, opravljajo še urgentno in dežurno službo. Od 1. februarja letos delo opravljajo še v ambulanti za neopredeljene paciente. Tudi ostalim zdravstvenim delavcem in sodelavcem se povečuje obseg dela, kar je posledica povečanih potreb po zdravstvenih storitvah na vseh področjih. Nadomestiti je potrebno tudi izpad dela v času epidemije,« navaja Matkovič. Slednji na občasne kritike v javnosti glede nedostopnosti zdravstvenega osebja kljub praznim čakalnicam odgovarja, da so čakalnice čez dan prazne zaradi sistema naročanja na uro. Veliko je po njegovih besedah tudi obravnav »na daljavo«, prek telefona in elektronske pošte, kar že sicer preobremenjenim zdravnikom prav tako vzame veliko časa. Kot dodaja, so v vseh ambulantah na voljo tudi diplomirane medicinske sestre, ki v nenujnih primerih pomagajo pri prvih triažah.

Letos trije novi zdravniki?

S podobnimi kadrovskimi težavami kot v lanskem, se po besedah direktorja Andreja Matkoviča, spopadajo tudi v letošnjem letu, ko načrtujemo odhod še dveh zdravnic. Specialistka družinske medicine je zavod že zapustila, upokojitev načrtuje tudi pediatrinja. V drugi polovici leta načrtujejo zaposlitev dveh zdravnikov s področja bivše skupne države. Gre za specialista urgentne medicine in zdravnico brez specializacije. Oba bosta lahko delala v urgenci in dežurstvu, kar bo pomenilo razbremenitev ostalih zdravnikov. Potekajo tudi pogovori z zdravnico iz Bosne in Hercegovine, za katero prav tako upajo, da jo bodo lahko zaposlili še v letošnjem letu.

Tudi na področju zobozdravstva načrtujejo dodatno zaposlitev zobozdravnice s Hrvaške. »Trudili se bomo za zaposlitev še dodatnega zobozdravnika, ki naj bi nadomestil zobozdravnico, ki opravlja delo v otroškem zobozdravstvu in je prav tako v odhodu. Dodatne zaposlitve zaradi upokojitev ali daljših bolniških odsotnosti načrtujemo še na področju fizioterapije, psihologije in laboratorija. Zaradi večjih potreb in pridobljene širitve programa zobozdravstva za odrasle, pa tudi v zobni tehniki,« pravi Matkovič.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj