Na vsebino

Pokopališka dejavnost v rdečih številkah

Pokopališče sv. Duh v Semiču. Foto: Uroš Novina
Pokopališče sv. Duh v Semiču. Foto: Uroš Novina

Komunala Črnomelj, ki pokriva semiško in črnomaljsko občino, je lansko leto zaključila s pozitivnim poslovnim rezultat. Kljub temu so na področju pokopališke dejavnosti, kjer poleg obvezne 24-urne dežurne pogrebne službe in izbirne dejavnosti upravljanja pokopališč, opravljajo tudi tržno dejavnost izvajanja pogrebnih slovesnosti, beležili rdeče številke. Poleg občutno manjšega števila smrti v lanskem letu, glavni razlog po besedah direktorja Komunale Črnomelj Sama Kavčiča, tiči zlasti v nesklenjenem dogovoru s krajevnimi skupnostmi v črnomaljski občini glede višine in načina zaračunavanja grobnin.

Dolgotrajno usklajevanje s krajevnimi skupnostmi

Konec leta 2019 so prevzeli v upravljanje pokopališča v občini Semič, s 1. januarjem 2022 pa tudi vseh 32 pokopališč v občini Črnomelj. Sledilo je mukotrpno usklajevanje s 14 krajevnimi skupnostmi glede številnih želja in potreb po vzdrževanju na eni ter cenah grobnin na drugi strani. Končnega dogovora s krajevnimi skupnosti tudi po več kot letu dni usklajevanj niso dosegli, kar je prispevalo k negativnemu rezultatu na pogrebno pokopališki dejavnosti ob koncu lanskega leta. V letošnjem letu nameravajo po besedah Kavčiča pogovore pospešiti in jih tudi zaključiti. Cene storitev grobarjev, ki so del prihodkov dejavnosti upravljanja pokopališč, sicer niso spreminjali od leta 2019. To nameravajo storiti v drugi polovici letošnjega leta.

Zadnji dve leti manj umrlih

V lanskem in predlanskem letu so na Komunali Črnomelj sicer zabeležili izredno majhno število smrti. V letu 2022 so tako v okviru 24-urne dežurne pogrebne službe opravili 28 prvih prevozov manj kot leto prej, kar je pomenilo 7.200 evrov manj prihodkov. Storitev so sicer v obeh občinah začeli izvajati pred tremi leti, cen pa v tem času niso spreminjali in tega ne nameravajo storiti niti v letošnjem letu.

Manj umrlih je posledično pomenilo tudi občutno manjše število izvedenih pogrebnih slovesnosti, kjer letos, podobno kot na področju upravljanja pokopališč, načrtujejo uskladitev cen. Posebej pereče so vse višje cene materialov, medtem ko na prodajni strani teh cen niso usklajevali od leta 2020.

Ekipa pogrebno pokopališke dejavnosti po posebni pogodbi z Občino Črnomelj vzdržuje tudi vojna grobišča, priliv sredstev pa štejejo med tržne prihodke. V preteklosti je bilo vzdrževanje vojnih grobišč sicer del vzdrževanja mesta Črnomelj.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj