Na vsebino

Vandali poškodovali spomenik na Gričku

Delavci Komunale Črnomelj, ki je vzdrževalec območja črnomaljskega Grička in tamkajšnjega spomenika NOB, so danes zjutraj opazili, da je nekdo namerno močno poškodoval spomenik 1250 padlim borcem in žrtvam fašizma iz Bele krajine. O kaznivem dejanju so obvestili tudi policijo, so sporočili s črnomaljske Komunale.

Spomenik na Gričku je osrednji spomenik, posvečen 1250 padlim žrtvam nasilja med drugo svetovno vojno v Beli krajini. Sestavljajo ga urejen tumulus z grobnico, relief z vojnimi prizori in šesterokotni steber. Likovno spomenik izstopa kot osrednje memorialno delo arhitekta Marka Župančiča, ki ga dopolnjujejo izjemni reliefi Jakoba Savinška. Zgrajen je bil v letih 1954-61, odkrit pa 4. julija 1961.

Z namenom, da se ohranijo zgodovinske, kulturne in estetske vrednosti ter zagotovi nadaljnji obstoj, je bil spomenik leta 1992 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj